Za nedjelju upalili crveni alarm: Podno Velebita jaki udari bure, mnogi katamarani neće voziti

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za nedjelju crveno i narančasto upozorenje na vjetar, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Crveno upozorenje je izdano za područje Velebitskog kanala zbog vrlo jake, mjestimice olujne bure s najjačim udarima vjetra 65-130 km/h, dok je narančasto upozorenje izdano za područje Kvarnera i Kvarnerića zbog jake, mjestimice vrlo jake bure s najjačim udarima vjetra 65-95 km/h.

– Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova.

Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima.

Foto: DHMZ (Screenshot)

Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja.

Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu – poručuje u priopćenju Civilna zaštita.

 

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...