Za vikend prelazimo na zimsko računanje vremena: Kada se miče sat i što to znači za vozačeU noći 31. listopada, točno u 3 sata ujutro kazaljke na satu se vraćaju za sat unatrag. Završava ljetno računanje vremena i počinje zimsko, tijekom kojeg će Sunce ranije izlaziti, ali i ranije zalaziti, zbog čega će dani imati više svjetla u jutarnjim i manje svjetla u popodnevnim satima.

POGLEDAJTE VIDEO: Sezonsko pomicanje sata

Pomicanje sata zapravo je izbor svake države jer ne postoji nikakav zakon koji govori da se sat mora micati. Trenutno većina europskih zemalja i skoro cijela Sjeverna Amerika pomiču sat dva puta godišnje, a ostatak svijeta odrekao se pomicanja sata ili to nikad nisu niti radili. 

Već 2018. godine je Europska komisija dala preporuku da se ukine sezonsko računanje vremene. Prijedlog je donesen nakon niza provedenih istraživanja i analiza stručnjaka, a odluku je usvojio i Europski parlament. Problem je što je preporuka zapela kod provođenja jer države članice ne pokazuju interes za ovu preporuku.

Najveći problem je nastao što se ispostavilo da neke susjedne države ne mogu dogovoriti koje vrijeme zadržati kao stalno, pa bi se u slučaju putovanja kroz članice Europske unije u jednoj državi namještao sat po jednom vremenu, a u drugoj po drugom, što bi na kraju izazvalo kaos. 

Paljenje automobilskih svjetla

Uz promjenu računanja vremena, od 1. studenoga prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama vozači su tijekom dana dužni na motornim vozilima za vrijeme vožnje imati upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Zanimljivosti o pomicanju kazaljkiSource link

Vaša iskustva i mišljenje ...