Zapad u UN-u kritizirao Rusiju: ‘Tragedija u Poljskoj ne bi se dogodila da nije ruske invazije’

Sjedinjene Države i njihovi saveznici u srijedu su kritizirali Rusiju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog raketnih napada na Ukrajinu, na sastanku održanom dan nakon što je projektil, za koji je NATO rekao da je najvjerojatnije ukrajinski, eksplodirao na teritoriju Poljske.

Vojni savez NATO i Poljska objavili su da je vjerojatno riječ o zalutalom projektilu koji je ispalila ukrajinska protuzračna obrana, a ne o ruskom napadu, čime su ublažena međunarodna strahovanja o eskalaciji rata. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je međutim da raketa sasvim sigurno nije ukrajinska.

Dvije su osobe poginule od projektila u poljskom selu u blizini ukrajinsko-poljske granice u utorak, istog dana kada je Rusija ispalila desetke projektila na gradove diljem Ukrajine, ciljajući njezinu energetsku mrežu i pogoršavajući nestanke struje za milijune ljudi. Vlada u Kijevu rekla je da je to bio najintenzivniji raketni napad u devetomjesečnom ratu.

“Ova se tragedija nikada ne bi dogodila da nije bilo nepotrebne ruske invazije na Ukrajinu i njezinih nedavnih raketnih napada na ukrajinsku civilnu infrastrukturu”, rekla je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield. “Ukrajina ima puno pravo braniti se od napada”, rekla je Thomas-Greenfield.

Britanski i poljski veleposlanici pri UN-u ponovili su izjavu da je za eksploziju u Poljskoj u konačnici kriva ruska invazija. Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia rekao je na sastanku: “Odavno su nas prestali čuditi vaši pokušaji da u bilo kojim okolnostima, unatoč činjenicama ili zdravom razumu, za sve okrivite Rusiju.”

Članovi Vijeća sigurnosti na sastanku su također pozvali Rusiju da produži dogovor o žitaricama u Crnom moru, koji bi se trebao nastaviti primjenjivati u subotu osim ako ne bude primjedbi.

Moskva je suspendirala svoje sudjelovanje u sporazumu krajem listopada, ali se ponovno pridružila nakon četiri dana, ublažavajući strahovanja od daljnjih poremećaja u izvozu žitarica jednog od najvećih svjetskih dobavljača u vrijeme neobuzdane globalne inflacije i nestašice hrane.

Najčitaniji članci

Source link

Jedna misao o “Zapad u UN-u kritizirao Rusiju: ‘Tragedija u Poljskoj ne bi se dogodila da nije ruske invazije’

  1. Thank you very much for sharing. Your article was very helpful for me to build a paper on gate.io. After reading your article, I think the idea is very good and the creative techniques are also very innovative. However, I have some different opinions, and I will continue to follow your reply.

Vaša iskustva i mišljenje ...