Zaporožje je najveća nuklearka u Europi. Kuleba: Da eksplodira, bilo bi 10 puta jače od Černobila

Ukrajinski ministar energije German Galuščenko imao je hitan telefonski poziv s američkom kolegicom Jennifer Granholm oko situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje, javlja CNN pozivajući se na izjavu ukrajinskog ministra.

POGLEDAJTE VIDEO

Požar je izbio u ranojutarnjim satima u petak, a ugasili su ga bez žrtava, tvrde ukrajinske hitne službe.

Razgovor je potvrdila i američka tajnica za energiju.

“Ruske vojne operacije u blizini elektrane su nepromišljene i moraju prestati. Aktivirali smo protokol za nuklearne incidente i pratimo događaje s ministarstvom obrane, Nuklearnim regulatornim odborom i Bijelom kućom. Nismo vidjeli povišenja očitanja zračenja u blizini objekta. Reaktori elektrane zaštićeni su robusnim zaštitnim strukturama i sigurno se gase”, napisala je na Twitteru.

Zaporožje je inače najveća nuklearna elektrana u Europi i jedna od 10 najvećih na svijetu. Nalazi se na jugoistoku Ukrajine, u blizini Energodara. Ima ukupno šest reaktora i prvi su u pogonu još od kraja ’80-ih godina, a posljednji su dodali 1995. godine.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru je noćas napisao da bi katastrofa bila 10 puta veća od one Černobilu, da je došlo do eksplozije elektrane.

POGLEDAJTE VIDEO: UŽIVO O RATU UKRAJINA RUSIJA

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...