Zaposlenik u ministarstvu ne može imati veću plaću nego vi? Ministar Malenica: ‘Tako je’

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica komentirao je za Dnevnik HRT-a izjednačavanje osnovice za državne dužnosnike i službenike, što će dužnosnicima donijeti rast plaća, pri čemu je kritike odbacio kao populizam.

Istaknuo je da je sadašnji sustav plaća u državnim i javnim službama star gotovo 30 godina te da se pokazao neodrživim.

– Za ista radna mjesta službenici primaju različitu plaću – naveo je ministar.

Rekao je i da postoje plaće u ministarstvima koje su veće od plaće ministra jer je osnovica za državne službenike rasla puno više i brže, dok se ona za dužnosnike čak i smanjivala 2012. godine. 

Na upit je li poanta da zaposlenik u ministarstvu ne može imati veću plaću nego on, rekao ‘tako je’.

– Dogodilo se to da su u pojedinim tijelima državne uprave, odnosno državnim organizacijama poput ministarstava, državni službenici svojim plaćama i primanjima prestigli državne dužnosnike jer je njihova osnovica brže i više rasla – rekao je.

Dodao je da je, kako bi se donio pravedan i kvalitetan zakon o plaćama, utemeljen na načelu “jednaka plaća za jednak rad”, potrebno ujednačiti sve osnovice koje se isplaćuju iz državnog proračuna.

Upitan o eventualnim kritikama iz privatnog sektora, koji bi se mogli potužiti da im se uvodi porez na ekstraprofit dok si dužnosnici dižu plaće, Malenica je rekao da bi to bio populizam.

 

Najčitaniji članci

Source link

Jedna misao o “Zaposlenik u ministarstvu ne može imati veću plaću nego vi? Ministar Malenica: ‘Tako je’

Vaša iskustva i mišljenje ...