Zašto Rusi žele zauzeti Černobil?

Ruske i ukrajinske snage borile su se u četvrtak za kontrolu nad Černobilom, još uvijek radioaktivnim mjestom najveće nuklearne katastrofe u povijesti. 

– Naši branitelji daju živote kako se ne bi ponovila tragedija iz 1986. – kazao je u četvrtak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. 

POGLEDAJTE VIDEO: 35 godina od černobilske katastrofe

Ali zašto bi netko želio nefunkcionalnu nuklearnu elektranu okruženu kilometrima radioaktivne zemlje? Odgovor je geografski: Černobil se nalazi na najkraćem pravcu od Bjelorusije do Kijeva i zato je uz logičnu liniju napada ruskih snaga. 

Zauzimanjem Černobila, kažu zapadni analitičari, Rusija se jednostavno koristi najkraćim pravcem za dolazak do ukrajinskog glavnog grada. 

– To je najkraći put od točke A do točke B – rekao je analitičar James Acton.

– Černobil nema nikakvu vojnu važnost, ali je na najkraćoj ruti od Bjelorusije do Kijeva, potvrdio je bivši načelnik američkog združenog stožera Jack Keane. 

Ako žele zauzeti Kijev, Černobil je dio plana, dodao je. 

Viši ukrajinski dužnosnik rekao je u četvrtak navečer da je Černobil, 110 kilometara sjeverno od Kijeva, pod ruskom kontrolom, ali američki izvori to nisu mogli potvrditi.

Stručnjaci upozoravaju da bi samo jedna kriva procjena mogla dovesti do velike katastrofe.

– Naoružanja koja se koriste u ovim sukobima nisu savršeno precizna. Ukrajina ima 15 nuklearnih reaktora u četiri nuklearne elektrane. Ta postrojenja nisu izgrađena da izdrže napade tenkova i jakih vojnih snaga. Jedna kriva procjena mogla bi donijeti pogubne posljedice – govori za iNEWS  Dmitro Gomenjuk, ukrajinski stručnjak za sigurnost nuklearnih postrojenja i nastavlja:

– Taj napad ne mora biti planiran. Može do njega doći zbog ljudske greške. Moramo biti iskreni i reći da postoji šansa za nuklearnu katastrofu koja bi zagadila zrak i vodu u cijeloj Europi – upozorio je.

S njim se slaže i Lada Roslicki, direktorica jedne ukrajinske sigurnosne kompanije.

– Direktan napad na nuklearno postrojenje bio bi glup potez. Ali nije nemoguće da se dogodi. Oružje koje separatisti imaju, od kojih neki uopće nemaju vojnog iskustva, nije savršeno precizno i krivo rukovanje s njim može dovesti do katastrofe – govori gospođa Roslicki.

– Ako dođe do kompletnog uništenja jednog ukrajinskog nuklearnog pogona, to bi imalo posljedice veće nego katastrofe u Černobilu i Fukushimi zajedno – nadodao je Gomenjuk.

Jednako problematičan bio bi napad ili veće vojne intervencije u zoni Černobila.

– Svaki sukob u ovoj zoni može donijeti velike probleme i uništiti godine koje smo uložili u smanjivanje rizika na ovom području – govore nadležne službe.

POGLEDAJTE VIDEO: Specijal o ratu u Ukrajini

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...