Zdravlje mozga – na kojoj strani spavati za zdrav mozak


Bilo da spavate na leđima, na boku ili na trbuhu, položaj spavanja zapravo može utjecati na zdravlje mozga.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prema britanskoj neuroznanstvenici Tari Swart, postoji jedan način spavanja koji je bolji od drugih. 

Povezanost položaja pri spavanju i zdravlja mozga

Prema Swart, glavne stvari za dobru higijenu spavanja uključuju redovito spavanje i buđenje, magnezijevu kupku nekoliko puta tjedno i malo aromaterapije. 

Swart također naglašava važnost jednostavnog trika pri spavanju za zdravlje mozga – spavanje na boku.

Woman sleeping in bed hugging soft white pillow

Foto: Dreamstime

Ona napominje da je spavanje na boku učinkovitije za čišćenje mozga od toksina tijekom noći. Nadalje, istraživanje je pokazalo da spavanje na desnoj strani najbolje podupire ovaj proces čišćenja. Jedna studija iz 2020. objavljena u časopisu Brain Sciences, na primjer, primjećuje da je za mozak najučinkovitiji desni bočni položaj, jer ga karakterizira veće ispiranje moždanog otpada, u usporedbi s ležanjem na leđima ili trbuhu.

Studija zaključuje da bi usvajanje ovog položaja moglo podržati zdravlje mozga kako starite i služiti kao preventivna mjera protiv neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

Foto: Dreamstime

– Zanimljivo je da je spavanje na boku već najpopularniji položaj kod ljudi i većine životinja, čak i u divljini, i čini se da smo ga prilagodili kako bismo najučinkovitije očistili mozak od metaboličkih otpadnih tvari koje su se nakupile dok smo budni – kaže autorica studije, danska neuroznanstvenica dr. sc. Maiken Nedergaard.

Spavanje na boku također pomaže u sprječavanju hrkanja u usporedbi sa spavanjem na leđima, a može biti udobnije za leđa i ramena.

Ako tražite jednostavan način da podržite zdravlje mozga dok spavate, naviknite se spavati na desnoj strani, donosi MBG.

Najčitaniji članciSource link

Vaša iskustva i mišljenje ...