Zelenski: Postoji formula mira za Ukrajinu. Ovo su uvjeti za završetak ruskog rata u zemlji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u utorak u obraćanju putem video veze svjetskim čelnicima okupljenima na summitu G 20 u Indoneziji kako je sada vrijeme da se zaustavi ruski rat u njegovoj zemlji, prema mirovnom planu koji je predložio.

“Uvjeren sam da je sada vrijeme kada se ruski razorni rat mora i može zaustaviti”, rekao je Zelenski.

– Postoji ukrajinska formula mira. Mir za Ukrajinu, Europu i svijet. A postoji i niz rješenja koja se mogu implementirati kako bi se stvarno jamčio mir. Sudjelovanjem na summitu predstavio sam prijedloge ovakvih odluka – konkretne i iskrene. Ukrajina nudi vodećim zemljama svijeta da budu sukreatori mira s nama – rekao je i otkrio uvjete.

Rat treba završiti “pravedno i na temelju Povelje UN-a te međunarodnog prava”, rekao je ukrajinski predsjednik. Pozvao je na ponovno uspostavljanje “radijacijske sigurnosti” u pogledu nuklearne elektrane Zaporižja, uvođenje ograničenja cijena ruskih energetskih resursa i širenje inicijative za izvoz žitarica te na oslobađanje svih ukrajinskih zarobljenika.

Kao uvjete je naveo nuklearnu sigurnost, osiguranje hrane, energetsku sigurnost, oslobođenje i povratak zatvorenika i deportiranih, provedbu Povelje UN-a i obnovu integriteta Ukrajinke i svjetskog poretka te povlačenje ruskih trupa i prestanak borbe, objavio je Zelenski na Facebooku nakon obraćanja.

“Molim vas, izaberite svoj put za vodstvo – i zajedno ćemo sigurno provesti formulu mira”, rekao je sudionicima summita.

Sjedinjene Države očekuju da G20 osudi ruski rat u Ukrajini i njegov utjecaj na globalno gospodarstvo, rekao je ranije visoki američki dužnosnik.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...