Zelenski: Ruski zahtjevi zvuče realnije, ali treba još vremena

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da stajališta Ukrajine i Rusije u mirovnim pregovorima zvuče realnije, ali je potrebno više vremena.

POGLEDAJTE VIDEO: Suze u Kijevu

– Sastanci se nastavljaju i, informiran sam, pozicije tijekom pregovora već zvuče realnije. No još je potrebno vremena da odluke budu u interesu Ukrajine – rekao je Zelenski u obraćanju videosnimkom objavljenom rano u srijedu, izvijestila je agencija Reuters.

Visoki ukrajinski dužnosnik rekao je u utorak da su razgovori s Rusijom bili vrlo teški, ali da “svakako ima prostora za kompromis”, dodajući da će se pregovori nastaviti u srijedu.

Savjetnik predsjednika Ihor Šovkva je rekao da ukrajinska vlada počinje vidjeti napredak u pregovorima s Moskvom o okončanju ruske invazije, izvijestila je ukrajinska novinska agencija UNIAN.

– Razgovori su postali “konstruktivniji”, nakon dva dana razgovora putem videa – rekao je pa dodao:

– U prvim krugovima Rusija nije bila spremna poslušati naš stav, već je samo postavila ultimatume da se Ukrajina preda, da baci oružje, da naš predsjednik treba potpisati akt o predaji” no sada je Rusija malo promijenila svoj ton – ocijenio je Šovkva.

Šovkva je rekao da je ukrajinsko izaslanstvo “oprezno optimistično”, ali da iskorak mogu postići samo predsjednici Volodimir Zelenski i Vladimir Putin, prenijela je njemačka agencija dpa.

Ukrajina traži prekid rata i povlačenje ruskih snaga, dok Moskva traži da Ukrajina prizna anektirani poluotok Krim kao ruski, a separatistička područja u istočnoj Ukrajini kao neovisne države.

 >>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...