Zelenski: Ukrajinska raketa nije izazvala eksploziju u Poljskoj

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u srijedu rekao da eksploziju, u kojoj su u Poljskoj poginule dvije osobe, nesumnjivo nije izazvala ukrajinska raketa, prema ukrajinskog novinskoj agenciji Interfax.

U utorak su u selu u Przewodowu, na istoku Poljske blizu granice s Ukrajinom, u eksploziji rakete poginule dvije osobe, što je izazvalo uzbunu u cijelom svijetu, budući da je projektil pao na članicu NATO-a koji napad na jednu članicu smatra napadom na cijeli Savez.

“Ne sumnjam da to nije bila naša raketa”, rekao je Zelenski za ukrajinske medije, što je prenijela agencija Interfax.

Kazao je da vjeruje da je eksploziju u utorak prouzročio ruski projektil, dodavši da to temelji na zaključcima ukrajinske vojske kojoj “ne može ne vjerovati”.

Zelenskij je to izjavio nakon što su Poljska i NATO savez rekli da je vjerojatno riječ o zalutalom projektilu ukrajinske protuzračne obrane, a ne o ruskom napadu.

Ukrajinski predsjednik je poručio da smatra da je Ukrajini već trebao biti dozvoljen pristup mjestu eksplozije.

“Imamo li pravo biti dio istražiteljske skupine? Naravno”, rekao je.

Zelenskij je u srijedu također kazao da Rusija Kijev nije pozvala ni na kakve mirovne pregovore.

“Ne komuniciraju s nama”, izjavio je Zelenski za novinare u Kijevu.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Moskva, a ne Kijev, u konačnici kriva za početak rata i napad koji je pokrenuo ukrajinsku obranu.

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je u Varšavi da nema dokaza da je Rusija ispalila projektil i naveo da je prema raspoloživim informacijama riječ o raketi S-300 sovjetske proizvodnje koju je vjerojatno ispalila ukrajinska protuzračna obrana.

Ranije u srijedu i američki predsjednik Joe Biden ocijenio je malo vjerojatnim da je projektil ispaljen iz Rusije.

Najčitaniji članci

Source link

4 misli o “Zelenski: Ukrajinska raketa nije izazvala eksploziju u Poljskoj

  1. Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.

  2. For my thesis, I consulted a lot of information, read your article made me feel a lot, benefited me a lot from it, thank you for your help. Thanks!

Vaša iskustva i mišljenje ...