Zelenskij tvrdi: Ukrajina je zarobila stotine ruskih vojnika

„Stotine, stotine zarobljenika. Među njima su piloti aviona koji su bombardirali naše gradove. Naše civile“, rekao je Zelenskij u nedjelju u videoporuci objavljenoj putem društvene mreže Telegram. Njegove tvrdnje još nisu verificirane, piše agencija dpa.

Zelenskij je u obraćanju Ukrajincima rekao „borimo se za mjesto gdje će biti granica“ i „između života i ropstva“.

Još jednom se obratio ruskim državljanima: „Stanovnici Ruske Federacije čine isti odabir sada. Ovih dana, ovih sati. Između života i ropstva“, kazao je.

Ranije u nedjelju Zelenskij je izravno pozvao Ruse da iziđu na ulice u znak prosvjeda protiv invazije Kremlja na njegovu zemlju ili riskiraju siromaštvo i represiju u vlastitoj državi.

Od prošlog tjedna u Rusiji su privedene tisuće stanovnika zbog prosvjeda protiv ruske invazije na Ukrajinu ili, kako ruske vlasti vole kazati – “specijalne vojne operacije” koja je počela 24. veljače, a prema informacijama nevladinih udruga broj privedenih Rusa diljem zemlje u nedjelju je privedeno više od tri tisuće ljudi koji marširaju i izvikuju “Ne ratu”.

Ukrajinski predsjednik neumorno se obraća svojim sugrađanima i međunarodnoj zajednici putem društvenih mreža pozivajući na otpor, ali i izvještava o djelovanju ruskog ratnog stroja pri čemu ne prestaje bodriti stanovništvo.

Tako je Zelenskij izvijestio da su ruske rakete u nedjelju potpuno uništile civilnu zračnu luku u području Vinicje, glavnoga grada srednjozapadne regije.

Također je ranije u nedjelju rekao da se ruske snage spremaju bombardirati grad Odesu na ukrajinskoj obali Crnog mora i naglasio da će to “biti ratni zločin”.

U videoporuci u subotu Zelenskij je rekao da ruska vojska nije postigla svoje ciljeve, ali da je gotovo 10.000 ruskih vojnika poginulo u borbama.

Taj se broj nije mogao neovisno provjeriti i daleko je veći od 498 smrti koje je Moskva priznala ranije ovog tjedna.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE<<<

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...