Znanstvenici zabrinuti: Pojavila se nova varijanta korona virusa s ekstremno puno mutacija

Znanstvenici kažu da novi soj koronavirusa nosi ekstremno visok broj mutacija koje mogu izazvati daljnje bolesti. Genomskim sekvenciranjem ova je varijanta virusa potvrđena kod deset slučajeva u tri države. Izazvalo je to ozbiljnu zabrinutost među znanstvenicima jer brojne mutacije mogu omogućiti virusu da ‘izbjegne’ imunitet.

Varijanta B.1.1.529 ima 32 mutacije u proteinu šiljku, koji je dio virusa koji većina cjepiva koristi za pripremu imunološkog sustava protiv koronavirusa, piše Guardian. Mutacije u tom proteinu mogu utjecati na sposobnost virusa da inficira stanice i širi se, ali i otežati imunološkim stanicama da napadnu patogen.

Ova varijanta prvo je uočena u Bocvani 11. studenog, gdje je potvrđena sekvenciranjem kod tri slučaja, dok je još šest potvrđeno u Južnoj Africi tri dana kasnije i jedan u Hong Kongu tog dana.

Virolog Tom Peacock sa Imperial Collegea u Londonu objavio je detalje nove varijante virusa, ističući da nevjerojatno velika količina mutacija u proteinu šiljku izaziva veliku zabrinutost.

Na Twitteru je Peacock napisao da bi varijantu trebali nadzirati, ali i dodao da može biti riječ o neobičnom klasteru koji nije baš prenosiv.

Direktorica COVID-19 odjela u britanskoj Agenciji za zdravstvenu sigurnost, Meera Chand, rekla je da u partnerstvu s znanstvenicima diljem svijeta prate razvoj varijanti virusa Sars-CoV-2.

– U prirodi je virusa da često i nasumično mutiraju, nije neobično da se pojavi mali broj slučajeva s novim varijantama virusa. Sve varijante koje pokazuju dokaze širenja virusa se brzo provjeravaju – rekla je Chand.

Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Sveučilištu Cambridge, rekao je da je rad u njegovom laboratoriju otkrio da dvije mutacije na B.1.1.529 povećavaju zaraznost i smanjuju prepoznavanje antitijela.

– Ključna značajka virusa koja nije poznata je zaraznost jer se čini da je to potaknulo inicijalno širenje delta varijante – rekao je Gupta.

Profesor Francois Balloux, direktor UCL Instituta za genetiku rekao je da se veliki broj mutacija u varijanti virusa očito nakupio u jednom ‘prasku’, što sugerira da se moglo razviti tijekom kronične infekcije kod osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, vjerojatno neliječenim pacijentom s HIV/AIDS-om.

– Definitivno bih očekivao da se slabo prepoznaje po neutraliziranju antitijela u odnosu na alfa ili delta. Teško je predvidjeti koliko se može prenositi u ovoj fazi. Za sada bi to trebalo pomno pratiti i analizirati, ali nema razloga za pretjeranu zabrinutost osim ako u bliskoj budućnosti ne počne rasti brojke s tom varijantom zaraze – rekao je. 

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...