Kako izbijeliti jaja?

Da biste izbjelili jaja, možete slijediti sljedeći postupak:

  1. Priprema: Prije svega, provjerite svježinu jaja koja planirate izbijeliti. Izbjeljivanje je najučinkovitije na svježim jajima, jer starija jaja imaju pH vrijednosti koja sprječava da bjelančevine zgrušaju.
  2. Kuhana voda: Stavite dovoljno vode u veliki lonac da prekrije sva jaja koja planirate izbijeliti. Dodajte malo soli (oko 1 žličica) u vodu i stavite lonac na jaku vatru da proključa.
  3. Priprema jaja: U međuvremenu, možete pripremiti jaja tako što ćete ih nježno staviti u cjediljku ili koristiti žlicu s rupama da ih prenesete iz pakiranja u cjediljku. To će vam omogućiti da kasnije jaja jednostavno prenesete iz cjediljke u kipuću vodu.
  4. Kipuća voda: Kad voda u loncu proključa, nježno spustite jaja iz cjediljke u kipuću vodu. Pazite da ne kapnete jaja na dno lonca kako biste izbjegli pucanje ljuske. Ako kuhate veći broj jaja, možda će vam biti potrebno napraviti to u nekoliko tura.
  5. Kuhanje: Kuhajte jaja u kipućoj vodi oko 8-10 minuta. Vrijeme kuhanja može varirati ovisno o veličini jaja i željenom stupnju tvrdoće žumanjka. Za potpuno tvrdo kuhana jaja, možete produžiti vrijeme kuhanja na 10-12 minuta.
  6. Hlađenje: Kad su jaja gotova, uklonite lonac s vatre i stavite ga pod hladnu tekuću vodu kako biste zaustavili kuhanje. Hladna voda će također olakšati uklanjanje ljuske kasnije.
  7. Ljuska: Kad su jaja potpuno ohlađena, možete početi uklanjati ljuske. Nježno tapkajte jaje o tvrdu površinu kako biste stvorili pukotine na ljusci, a zatim ga ogulite. Možete početi s vrhom ili dnom jajeta, ovisno o vašim preferencijama. Ako vam je ljuska tvrda za uklanjanje, možete je natopiti u hladnoj vodi nekoliko minuta kako bi se lakše odvojila.

Nakon ovog postupka, jaja će biti izbijeljena, s bjelanjkom u bijeloj boji. Možete ih koristiti u raznim receptima ili poslužiti kao zaseban obrok. Uživajte u svojim izbijeljenim jajima!

Vaša iskustva i mišljenje ...