HDZ-ovci vode u 6. i 7. izbornoj jedinici: Drugi su Rijeke pravde

U večerašnjem izdanju HRT-ovog Dnevnika su objavljeni rezultati posljednje ankete prije izbora, obuhvaćajući 6. i 7. izbornu jedinicu. Prethodno su objavljeni rezultati za 9. i 10. izbornu jedinicu, 3. i 4. izbornu jedinicu te 5. i 8. izbornu jedinicu. Istraživanje za 6. i 7. izbornu jedinicu provedeno je od 5. do 7. travnja. Uzorak obuhvaća 600 ispitanika u svakoj izbornoj jedinici, s najvećom pogreškom od +/- 3,9%. Šesta izborna jedinica obuhvaća zapadni dio glavnoga grada i dijelove Zagrebačke županije.

VI. izborna jedinica:

Vodeća je HDZ-ova lista s 26,8%. SDP-ova lista ima 22,2%. Treći je Možemo s 12%. Mostov savez s 8,7% zadnji je koji prelazi izborni prag. To ujedno znači da će u 6. izbornoj jedinici samo četiri od ukupno 16 lista koje će se boriti za saborsko mjesto, to mjesto i osvojiti.

Velika statistička pogreška ankete i velik udio neodlučnih postaju i velika šansa za dvije koalicije – ponajprije onu Fokusa i Republike, a onda i onu Domovinskog pokreta. Obje se vrte oko 4,5%, pa im se mandat pa im se mandat naveliko smiješi. Umirovljenicima zajedno baš i ne, ali ih se iz igre još ne može isključiti, barem ne teoretski.

VII. izborna jedinica:

Sedma izborna jedinica protegnula se na pet županija – cijelu Karlovačku, Ličko-senjsku te dijelove Zadarske, Primorsko-goranske i Sisačko-moslavačke županije. Ondje je pravo natjecanja na izborima steklo 16 lista, a birači iz HRejtinga u Hrvatski sabor bi pustili četiri. HDZ-ova lista ima potporu 32,6%. Deset posto manje osvajaju SDP-ove Rijeke pravde.

Slijedi predizborni savez Domovinskog pokreta s 9,4% i onaj stranke Možemo s 5,4%. Iako je Mostova koalicija zanemarivo, ali ipak ispod 5-postotnog praga, lako bi ga mogla preskočiti, s obzirom na više od 14% neodlučnih kao i visoku statističku pogrešku anketu.

Koliko je to mandata?

Kada bi se postoci preračunali u mandate, treba pristupiti s oprezom. Razlozi su primjena d’Hondtove metode za preračunavanje glasova u mandate, koja u osnovi favorizira najjače liste, visoka statistička pogreška te visok udio neodlučnih birača samo osam dana prije izbora. Unatoč tim ograničenjima, podijelili bismo 14 mandata iz 6. izborne jedinice na sljedeći način:

HDZ-u bi pripalo 5 mandata, što je jedan manje nego na prošlim izborima. SDP bi zadržao istih 4 mandata, kao i Možemo s 2 mandata. Domovinski pokret bi izgubio jedan mandat, dok bi Fokus i Republika dobili mandate, čime bi svi s Mostom bili na istoj razini. U 7. izbornoj jedinici nema promjena u odnosu na 2020. barem kada je riječ o najjačim listama.

HDZ-ova je bila i ostala na šest, a SDP-ova je bila i ostala na četiri. DP-ova je dobila jedan pa je na dva, a Možemo i Most zadržali su po jedan mandat.

Ukupni broj mandata nakon ankete u osam izbornih jedinica

U protekla četiri dana obrađeno je osam izbornih jedinica, čime je popunjeno 80% mjesta u Hrvatskom saboru. HDZ ih je uzeo 49, SDP – 36, Domovinski pokret 11, Most 7, Možemo 5, IDS 2, a po jedan trenutačno imaju Fokus i međimurski župan Matija Posavec. Preostalih 28 mjesta popunjavamo sutra. Do broja 140 od 140 mandata u 10 takozvanih “hrvatskih izbornih jedinica” dovest će nas I. i II. izborna jedinica. Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...