Inspekcije 'češljaju' tržnice uoči Uskrsa, prve kazne su pale zbog kolača i jaja: 'Idu i do 3900 €'

Uoči Uskrsa inspekcije su krenule pojačano kontrolirati tržnice. Prve kazne pale su u Vinkovcima i to zbog jaja i kolača.

– U ovom konkretnom slučaju kontrolirana su na tržnici jaja koja nisu imala oznake zdravstvene ispravnosti, nisu imale oznake farmi i najnormalnije su maknuta s tržišta – kazala je za Dnevnik Nove TV Kristina Vuljanić iz sanitarne inspekcije.

Oduzeli 90 jaja, prodavačica dobila 190 eura kazne

Prodavačici su oduzeli 90 zatečenih jaja, a kaznili su je i s 190 eura kazne. Prekršajni nalog zaradila je druga žena zbog prodaje keksa, kruha, štrudli i orahnjača. Djelatnost nije registrirala, a prijeti joj kazna veća od 500 eura. U Državnom inspektoratu kažu, izrečene su najblaže kazne: za neregistriranu prodaju kreću se od 530 do 9290 eura, a za promet hranom bez oznake zdravstvene ispravnosti, od 190 do 3900 eura. Prodaja na tržnicama propisana je zakonom.

– Prvo je obavezno, kao i na tržnicama diljem Republike Hrvatske da su to registrirani OPG-i, znači svaki OPG mora donijeti rješenje da je u skladu sa zakonom i svima je omogućena prodaja i u vanjskom dijelu i u unutrašnjem – objasnio je za Novu TV Elvis Kovačević, direktor GTG Vinkovci d.o.o.

Što će kontrolirati?

Lako kvarljiva roba poput sireva, suhomesnatih proizvoda i jaja, mora se držati u rashladnim vitrinama. Do 28. ožujka inspektori će češljati i tržnice i maloprodaju.

– Kontrolirat će se prvenstveno hrana životinjskog porijekla koja je interesantna potrošačima Hrvatske, znači hrana životinjskog porijekla, to su suhomesnati proizvodi, to su prvenstveno jaja -kaže Vuljanić.

Prošle godine uoči Uskrsa, sanitarna, poljoprivredna i veterinarska inspekcija provele su ukupno 282 nadzora. Nepravilnosti su otkrili u 25 slučajeva.Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...