'Isusovac Marko zlostavljao je nas 20 časnih sestara, seksom u troje imitirao je sveto trojstvo'

Upoznale smo se u zajednici, sve smo bile mlade djevojke, pune ideala, ali su ti ideali, zajedno s našom obukom poslušnosti, iskorištavani za razne vrste zlostavljanja; svijesti, moći, duhovne, psihičke, fizičke i mnogo puta čak i seksualne, rekla je u prvom javnom obraćanju Mirjam Kovač, jedna od mnogih časni koje tvrde da ih je godinama zlostavljao bivši isusovac Marko Rupnik.

Optužbe su prije nekoliko mjeseci iznijele anonimno, no sad su odlučile progovoriti javno, imenom i prezimenom, na petu godišnjicu summita o zlostavljanju djece koji je sazvao sam papa Franjo, jer nisu zadovoljne načinom na koji Vatikan rješava ‘slučaj Rupnik’. 

Družba Isusova objavila je, inače, još 15. lipnja 2023. priopćenje u kojem navodi kako je umjetnik Marko Ivan Rupnik smijenjen dekretom “zbog tvrdoglavog odbijanja održavanja zavjeta poslušnosti”. Do javnih optužbi za zlostavljanje Rupnik je uredio više od dvjesto liturgijskih prostora diljem svijeta, uključujući Lourdes, Fatimu i Vatikan, ali i novu solinsku baziliku te je osmislio i križni put u crkvi Svete Marije Kraljice Mira u Sisku. Tamošnji biskup Vlado Košić dao ga je isklesati prema Rupnikovim nacrtima.

Former religious sisters who say they have endured abuse by world-renowned religious artist Father Marko Rupnik hold a press conference in Rome

Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS

Nakon što se doznalo da će Rupnik biti premješten u slovensku koparsku biskupiju, papa Franjo je u listopadu najavio novu istragu. Nekoliko je žena tad anonimno optužilo svećenika i umjetnika da je iskoristio svoj autoritet i seksualno ih zlostavljao. Optužen je da je dvije časne sestre pokušao nagovoriti na seks u troje uspoređujući ga sa Svetim Trojstvom. Jedna ga časna optužuje da joj je slomio prst i pritom rekao da je to učinio iz ljubavi, dodavši: “Sada imate vječni pečat Družbe Isusove”.

Mirjam Kovač i Gloria Branciani, prva Slovenka a druga Talijanka, bivše su članice Zajednice Ignazio di Loyola i ispričale su danas u Rimu svoju priču.

Svećenik i poznati vatikanski umjetnik mozaika optužen za seksualno zlostavljanje

Foto: Eric Vandeville

Kao mlada studentica medicine u Rimu, Gloria je, kaže, upoznala Rupnika koji je već tada smatran duhovnim ocem.

– U početku sam se osjećala dezorijentirano, zbunjeno jer je Rupnik ušao u moj duhovni svijet, iskrivivši i moj odnos s Gospodinom, ušao je s autoritetom duhovnika, ispovjednika i kao jamac karizme svete zajednica koja se rađa – počela je priču Gloria, kako prenose talijanski mediji, pa nastavila:

– Imala sam 21 godinu i bila sam vrlo naivna (…) Rupnik je u stanju manipulirati mnogim ljudima oko sebe stvarajući vrlo veliku mrežu. Zajednicu Ignazio di Loyola napustila sam 1993. Pobjegla sam zbog dubokog osjećaja tjeskobe koji sam osjećala. Nisam više željela osjećati bol i osjećaj gubitka identiteta. Zlostavljane smo fizički, psihički i seksualno. To su tri aspekta zlouporabe savjesti, intimnog prostora u kojem nastaje naš svijet. Zlostavljanje u ovom prostoru je porazno. Rupnik je ušao u moj duhovni svijet i izobličio moj odnos s Gospodinom. Tražim istinu i pravdu, bez osobne osvete. Oprostila sam sebi i oprostila sam Rupniku. Ali inzistiram na transparentnosti i javnom priznanju svega zla koje smo pretrpjeli u zajednici Ignacija Lojolskog, čiji smo bile dio. 

Pope Francis presides over the Holy Mass with the imposition of the ashes in the Basilica of Santa Sabina

Foto: Mondadori Portfolio/SIPA USA

– Želja nam je da se prizna istina, nepravda koju smo pretrpjeli. Nas je mnogo, ali od nas traže šutnju , da nestanemo na neki način, diskreditiraju nas i to više nije prihvatljivo. U Zajednici je godinama zlostavljano dvadesetak redovnica od ukupno 40 članica – rekla je Gloria Branciani. 

– Za nasilje nad časnim sestrama nema cenzusa – rekla je odvjetnica Laura Sgrò:

– Žrtve ne smiju izgubiti vjeru u pravdu, ne smiju izgubiti nadu da će pronaći istinu i ne smiju se ograničiti na to da odu moliti biskupa ili poglavara za pomoć. Moraju otići i to prijaviti državnim tijelima . Idite na policiju! IIdite kod odvjetnika, idite u tužiteljstvo jer tko god učini ono što su napravili Gloriji, mora ići u zatvor. Mora otići tamo. Dakle, morate imati hrabrosti prijaviti. Ovaj veo mora apsolutno biti razderan…Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...