Lili i Sonja osnovale su vlastite tvrtke, a onda udružile snage: 'Učimo žene da treniraju sreću'

Sloboda. To je možda najveća prednost vlastitog posla. Sloboda organizacije vremena, sloboda odlučivanja i sloboda kreiranja, složne su poduzetnice Sonja Jovanović i Lili Rodić, dvije hrabre žene koje su osnovale vlastite biznise i zaplivale ponekad strašnim i intenzivnim poduzetničkim vodama. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Zagreb: Poduzetnice koje su pokrenule vlastitu tvrtku


00:26

Zagreb: Poduzetnice koje su pokrenule vlastitu tvrtku


|
Video: 24sata/pixsell

Lili za sebe kaže da je poduzetnica od rođenja. Od 1996. godine vodi tvrtku Ador kroz virtualni svijet, a 2012. godine je osnovala i WE žene, odnosno Udrugu hrvatskih poduzetnica. Ubrzo joj se pridružila i Sonja. 

–  Tu se povezujemo, podržavamo, dijelimo znanja, iskustva i usavršavamo se. To je „sigurno mjesto“ za svaku novu poduzetnicu te prilika za dijeljenje iskustva – objašnjava Sonja pa dodaje kako smatra da je inicijativa nužna u, i dalje većinski ‘muškom’ poslovnom svijetu jer svim ženama koje hrabro ruju svoj put prema poduzetničkom uspjehu daje prostor za međusobnu žensku podršku i razumijevanje. 

– Udruga je to hrvatskih poduzetnica koja je na neki način potaknula više od 300 žena u Hrvatskoj – dodaje Lili. 

Zagreb: Poduzetnice koje su pokrenule vlastitu tvrtku

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nedavno su naše dvije sugovornice udružile snage pa krenule u još jedan novi projekt – happiness coaching, odnosno ‘treniranje sreće’.

– U ovim godinama povezujemo bogato iskustvo u radu s ljudima, kao i korištenju online i offline tehnologija za bolji rad timova – naglašavaju. 

Prisjećajući se vlastitih početaka u surovom poslovnom svijetu, Sonja kaže da se uvijek vraća na period kada je živjela u Londonu. Tamo je provela godinu i pol dana. 

– Otišla sam s namjerom učenja jezika, a naučila sam „život“ koji bih sada voljela poučiti druge. Iako nisam znala najbolje engleski jezik, u prvom tjednu traženja posla, dobila sam nekoliko prilika u centru Londona. Moja želja i potreba za poslom su bile toliko jake da su vrlo brzo bile prepoznate. Postojala su jasna pravila, rad, trud i zalaganje su vrlo brzo bili prepoznati, otvarale su se mogućnosti, podržavao se pojedinac što je doprinosilo uspjehu tima. Ukratko, vladalo je jedno sretno radno okruženje. Činilo mi se kao odlična poslovna filozofija. Tijekom radnog vijeka često sam se pitala kako bi bilo kada bi se takav ili barem sličan sustav primijenio u našim korporacijama – prisjeća se Sonja koja je krajem prošle godine otvorila vlastiti obrt ‘tOčka na S’, uz poticaje za samozapošljavanje. 

Zagreb: Poduzetnice koje su pokrenule vlastitu tvrtku

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

– Obrt je registriran za poslovno savjetovanje i edukaciju, no tu je i izrada ukrasnih predmeta i nakita jer sam po prirodi vrlo kreativna i stalno nešto stvaram. Osnovno područje djelovanja su edukacije, coaching i poslovno savjetovanje. S Lili sam u međuvremenu osmislila set PushUp edukacija. Bavimo se i poslovnim coachingom, a nudimo i edukacije koje pomažu transformaciji managera u lidere što je današnji imperativ kompanija koje žele zadržati stabilnu poziciju na tržištu – objašnjava Sonja. 

– Nakon formalnosti osnivanja kreće teži dio posla – (samo)disciplina, (samo)kontrola i (samo)motivacija – sve samo ne samo! – smije se Sonja pa dodaje da joj WE žene tu uvelike pomaže. 

Lili s druge strane kaže kako je za nju poduzetništvo i status ‘sam svoj šef’ oduvijek bila jedina opcija jer si je oduvijek više sama voljela organizirati vrijeme i život. Iako je od osnivanja Adora prošlo više od 20 godina, početak je bio težak.  Prednost daje manjim timovima u kojima zna kako ljudi dišu, što ih muči i gdje se brže može riješiti svaki problem, kako privatno, tako i poslovno. 
A kako to izgleda u praksi? 

Zagreb: Poduzetnice koje su pokrenule vlastitu tvrtku

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

– Nemam radne dane, poduzetnica sam pa tako dijelim dane na sate, a ne na radne i neradne – smije se Lili pa otkriva malu rutinu koja joj uvelike pomaže: “Primjerice, uz jutarnji čaj riješim najteži zadatak tog dana. Nakon toga sve je lakše. I važno mi je biti uvijek dostupna mom timu ako zapnu s nekim zadatkom.”

Sonja kaže da radni dan izgleda onako kako si ga sama kreira. 

– Nekad sam prijepodne slobodna i idem na Sljeme, ali poslijepodne „zasučem rukave“ odgovaram na mailove, osmišljavam edukacije, bavim se administracijom. Sve ovisi od dana do dana – kaže. 

Iako su ovakav način rada htjele, priznaju da je ponekad teško. 

– Ti si i motor i generator što je ponekad iscrpljujuće. Jako je bitan  i dobar tim suradnika na kojega se možeš osloniti i delegirati, no uvijek je zadnja tvoja – kaže Lili. 

Na pitanje o budućim poslovnim planovima zagonetno se smiju i kako kažu, ispričat će nam ih u jednoj šetnji šumom. Svim ženama koje se danas slavi poručuju kako se trebaju staviti na prvo mjesto. 

– Kada ste vi dobro i svi oko vas će biti dobro – kaže Sonja, a Lili dodaje: “Ostanite svoje i naučite pronaći u danu vrijeme za sebe. Ne samo danas.”
 



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.



Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...