Mračna trijada: 3 osobine koje vode uspjehu, a ‘James Bond je savršen primjer ove vrste’


Zvuči zlokobno, a pomalo i je. Mračna trijada je spoj tri različite osobine – makijavelizma (ne biraju sredstvo za dolazak do cilja), narcizma i psihopatije – u jednom čovjeku što ga čini odličnim materijalom za postizanje materijalnog uspjeha u životu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kraljevska kovnica slavi šest desetljeća Jamesa Bonda05:46

Kraljevska kovnica slavi šest desetljeća Jamesa Bonda


|
Video: Reuters – ILUSTRACIJA

Takav čovjek druge vidi isključivo kao sredstvo za postizanje cilja, sam sebi je uvijek najvažniji, nimalo ne suosjeća s drugima i veliki je manipulator. Ali, na prvi pogled to neće biti previše očigledno. Ovakav čovjek često je vrlo ljubazan, šarmantan, pristojan, vrlo privlačan pa čak i karizmatičan.

Australski psiholog Peter Jonason vidi filmskog junaka Jamesa Bonda kao savršen primjer ove vrste. On sav blista, privlačan je, ali ne preza kako doći do svojih ciljeva.

Ljudima s mračnom trijadom nije važno što drugi pate dok oni idu putem kojim su naumili, željni su vlasti i to im ide nekako savršeno glatko u usporedbi s drugima koji teže istom cilju. Često imaju preuveličanu sliku o sebi, željni su konstantnog divljenja i odlični su glumci.

Dreamstime

Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA

Ljudima s mračnom trijadom nije važno što drugi pate dok oni idu putem kojim su naumili.

Takve ljude zanimaju isključivo visoke pozicije u društvu, a dolazak do zadanog cilja ispunjava ih izuzetnim zadovoljstvom o kojem postaju ovisni. Naime, dolazak do cilja im izaziva dopaminsku reakciju u mozgu kakvu znaju osjećati i serijski ubojice dok ubijaju.

Oni su u stanju do cilja dolaziti totalno nemoralno ili agresivno samo da to što prije ostvare uz što manje truda i utrošene energije. Muškarci su skloniji mračnoj trijadi više nego žene. Znanstvenici kažu da na deset takvih muškaraca dolazi tek jedna žena.

Riješite test OVDJE i otkrijte jeste li i vi u toj skupini ljudi. Test je na engleskom jeziku.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...