Posrednici u pregovorima za mir: 'Izrael i Hamas moraju prihvatiti Bidenov prijedlog'

Egipat, SAD i Katar, posrednici u pregovorima o primirju u Gazi, pozvali su Izrael i Hamas da se slože oko okončanja sukoba.

Sukobljene strane trebale bi zaključiti sporazum koji uključuje prijedloge koje je u petak iznio američki predsjednik Joe Biden, prema zajedničkom priopćenju triju zemalja koje je objavio Egipat.

Predloženi sporazum ujedinjuje zahtjeve obiju strana. Služi višestrukim interesima i trebao bi donijeti trenutno olakšanje ljudima Gaze, kao i taocima i njihovim obiteljima, navodi se u priopćenju.

“Ovaj sporazum je put prema trajnom primirju i okončanju krize”, piše dalje.

Biden je u petak iznio plan koji predlaže prekid vatre u trajanju od šest tjedana, pregovore o uvjetima trajnog prekida neprijateljstava i obnovu Gaze.

Ured premijera Benjamina Netanyahua je u subotu objavio da svako spominjanje opcije po kojoj bi Izrael trebao prihvatiti trajno primirje prije “uništenja Hamasa” nije “dobar početak”.

Njegova dva koalicijska partnera su zaprijetila izlaskom iz vlade ako Netanyahu prihvati sporazum koji predviđa kraj rata prije eliminacije Hamasa.

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir zaprijetio je u subotu da će srušiti koalicijsku vladu ako Netanyahu pristane na mirovni plan koji bi za posljedicu imao okončanje rata bez eliminacije Hamasa.

Takav sporazum bio bi “bezuman, predstavljao bi pobjedu terorizma i prijetnju izraelskoj nacionalnoj sigurnosti”, rekao je ultranacionalistički čelnik stranke Židovska moć na X-u.

Ministar financija Bezalel Smotrich je zatražio da se ofenziva u Gazi nastavi sve dok Hamas ne bude uništen, a svi taoci spašeni, rekavši da u suprotnom neće ostati u vladi.

U objavi na X-u, Smotrich, čelnik krajnje desne Religiozne cionističke stranke rekao je da se također protivi privremenim mjerama poput povlačenja izraelske vojske, povratka Palestinaca na sjever Gaze ili puštanja većeg broja zatvorenika iz sigurnosnih zatvora. 

Palestinska militantna skupina Hamas kasnije je objavila da pozitivno gleda na sadržaj prijedloga, ali da još nije upoznata s pojedinostima.Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.Source link

3 misli o “Posrednici u pregovorima za mir: 'Izrael i Hamas moraju prihvatiti Bidenov prijedlog'

  1. This is an excellent article! I appreciate the depth and clarity with which you addressed the topic. Your insights are valuable and provide a lot of useful information for readers. It’s clear that you have a strong understanding of the subject matter, and I look forward to reading more of your work. Thank you for sharing your knowledge and expertise.

  2. Thank you for sharing such an insightful and well-written article. I appreciate the thorough research and clear presentation of the topic. Your ability to break down complex concepts into easily understandable information is impressive and beneficial for readers. I look forward to reading more of your content and learning from your expertise. Keep up the great work!

  3. Thank you for sharing such an insightful and well-written article. I appreciate the thorough research and clear presentation of the topic. Your ability to break down complex concepts into easily understandable information is impressive and beneficial for readers. I look forward to reading more of your content and learning from your expertise. Keep up the great work!

Vaša iskustva i mišljenje ...