Putin i Xi su protiv američkog uplitanja u druge zemlje: 'Mi želimo pošteni svjetski poredak'

Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping u telefonskom su razgovoru odbacili miješanje SAD-a u unutarnje poslove drugih zemalja, rekao je u četvrtak dužnosnik Kremlja Jurij Ušakov.

Dvojica čelnika su rekla da im je cilj stvaranje “multipolarnog, poštenijeg svjetskog poretka”, prenio je Ušakov, dodajući da će Putin i Xi nastaviti održavati “bliske osobne odnose”, ali da se za sada ne planiraju recipročne posjete.

Putin i Xi su razgovarali i o stanju u Ukrajini te rješavanju sukoba na Bliskom istoku, uz potvrdu nastavka bilateralnih kontakata, rekao je Ušakov.

Trgovinska razmjena Rusije i Kine

Istaknuo je povećanje trgovinske razmjene između Rusije i Kine koja je prošle godine premašila vrijednost od 200 milijardi dolara. Također je rekao da će dvije zemlje nastaviti raditi na razvoju zajedničkih energetskih projekata usprkos zapadnim sankcijama.

Kina je prvi trgovinski partner Rusije. Prema kineskim medijima, Xi je istaknuo da Rusija i Kina moraju blisko surađivati u zaštiti nacionalne sigurnosti i odlučno se suprotstaviti vanjskom miješanju u unutrašnje stvari. Kina i Rusija redovito osuđuju miješanje zapadnih zemalja u poslove dviju zemalja, posebice glede pitanja Tajvana, muslimanske ujgurske manjine u Kini ili kada se radi o Ukrajini.

“Dvije strane trebaju provoditi blisku stratešku suradnju kako bi zaštitile svoj nacionalni suverenitet, sigurnosne i razvojne interese i moraju se odlučno oduprijeti miješanju stranih sila u unutrašnje stvari”, rekao je Xi Jinping čije riječi prenosi kineska javna televizija (CCTV).

75 godina dug diplomatski odnos

Odnose Rusije i Kine, prema riječima kineskog čelnika, očekuju nove mogućnosti u budućnosti. Ove godine se navršava 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dviju zemalja.

“Gledajući unazad na put koji smo prešli, vidimo da smo zajedno prošli mnoga iskušenja i nevolje”, rekao je Xi.

Kineska diplomacija posebno zamjera zapadu kritike Kine vezano uz Ukrajinu. Zapad podsjeća da je Kina pozvala na poštivanje teritorijalnog integriteta svih zemalja, uključujući i Ukrajinu, ali da svejedno nikada nije javno osudila Moskvu.

Pritisnuta strogim sankcijama zbog napada na Ukrajinu, Rusija nastoji dodatno učvrstiti ionako bliske veze s Kinom.

“Kina je spremna zajedno s Rusijom raditi na snaženju multilateralne, međunarodne suradnje, na primjeni istinskog multilateralizma i obrani pravednog i uređenog multipolarnog svijeta”, rekao je Xi u telefonskom razgovoru Putinu.Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...