SAD tvrdi: Ako Iran pošalje rakete Rusiji, Zapad bi mogao brzo i žestoko odgovoriti

Države formata G7 spremne su uvesti nove sankcije Iranu, što uključuje zabranu letenja Iran Aira u Europi, ako ta zemlja opskrbi Rusiju balističkim raketama kratkog dometa, rekao je u petak američki dužnosnik. „Naša poruka danas je – ako Iran ostvari najavu o opskrbi Rusiju balističkim raketama, odgovor međunarodne zajednice bit će brz i žestok”, rekao je dužnosnik manjoj skupini novinara. 

Sjedinjene Države pridružile su se saveznicima iz formata G7 u priopćenju kojim se Islamska Republika upozorava da ne provede transfer raketa Rusiji, nakon što je Reuters izvijestio da je Teheran Rusiji poslao velik broj raketa za invaziju na Ukrajinu. 

Američki dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao je da je jedna od opcija koja se razmatra „zaustavljanje letova Iran Aira” u Europu.  

Rekao je kako SAD nije uspio potvrditi da je Iran već opskrbio Rusiju raketama, no kako je jasno da postoji pokušaj Teherana da dovrši pregovore o tom pitanju s Moskvom. 

Restrikcije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za dio izvoza raketa, dronova i drugih tehnologija iz Irana istekle su u listopadu. SAD i Europska unija zadržali su sankcije nad iranskim balističkim raketnim programom zbog zabrinutosti da ih Teheran izvozi svojim saveznicima na Bliskom istoku te Rusiji. 

Balističke rakete iz Irana bile bi novo moćno oružje za Rusiju u njezinom napadu na Ukrajinu. SAD tvrdi da je Islamska Republika već opskrbila Rusiju dronovima i streljivom. Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...