Savjetnik ministra obrazovanja nakon sastanka s sindikatom: 'Nema konkretnih zaključaka'

Savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka sa sindikatom Preporod i nastavnicima da nema nikakvih konkretnih zaključaka, ministarstvo je otvoreno za razgovore, ali je nezgodno razgovarati s obzirom da nema konkretnih prijedloga.

– Nikakvih konkretnih zaključaka nije bilo, osim da je sve na stolu, samo nema tu velikog prostora za korekcije. Ako ima nekakvih konkretnih zahtjeve za neke nelogičnosti što se mogu ispraviti, onda smo mi naravno tu da to napravimo – rekao Pavičin nakon sastanka u MZO-u na koji su primili sindikat Preporod i nastavnike, nezadovoljne uredbom o koeficijentima.

Sindikat Preporod i tri nastavničke grupe koje su mu dale potporu zatražili su u ponedjeljak ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja od resornog ministra da ih primi na razgovor i “pokaže da mu je obrazovanje važno i da stoji iza njih” te da prestane favorizirati dio sindikata.

Pavičin naglašava da je s tim sindikatom teško razgovarati jer nisu iznijeli konkretne zahtjeve i u očitovanju nisu zatražili korekciju nijednog koeficijenta, kao ni povećanje plaća.

– Uredbom se definiraju iznosi plaća, a vi jednostavno ne govorite o plaćama, odnosno ne pišete nikad, niti jedan koeficijent ne tražite, ne tražite nikakvo povećanje plaća. Dakle, vrlo je teško i nezgodno razgovarati na takav način – rekao je ministrov savjetnik.

Ističe i da su u Ministarstvo otvorni za sve razgovore, ali mora se razgovarati konkretno. Poručio je i da ne zna zašto sindikati u očitovanju nisu napisali ono što su zatražili na sastanku – da ispod koeficijenta 2.15 neće ići. 

Pavičin ne zna kada će se održati zajednički sastanak sa svim sindikatima, pretpostavlja ovaj tjedan, ali ne bude li ovaj tjedan, “bit će uskoro”.

S obzirom na to da će sutra ispred Ministarstva konferenciju održati Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, poručio im je da samo trebaju ući u Ministarstvo te da “nema posebne procedure”

– Ne vidim razloga zašto bi morali najaviti sastanak s ministrom putem medija i dolaziti ispred ministarstva dok ih se ne primi – rekao je.

Stipić: Nije prihvatljiv simbolički ulazak u osmi razred

Čelnik sindikata Preporod Željko Stipić rekao je nakon sastanka da im nije prihvatljiv simbolički ulazak u osmi platni razred, minimum očekivanja je sredina tog platnog razreda koji se kreće između koeficijenata 2.01 do 2.30.

No, osim nekakvog simboličkog ulaska u osmi platni razred, misli da u ministarstvu ne prepoznaju konkretnu mogućnost da se u ovom trenutku dobije više od toga.

Tvrdi, pak, da će određenih pomaka biti u odnosu na ono što je sada na stolu, a to je tih 1.97 za neunaprijeđenog učitelja.

Akcije dvaju sindikata i nastavničkih grupa se nastavljaju. “Sutra će vjerojatno i prosvjed, a onda i susret s ministrom biti iniciran od strane suorganizatora, dakle Sindikata znanosti i visokog obrazovanja”, ističe Stipić koji vjeruje da će ova prosvjetna administracija prezentirati njihove konkretne zahtjeve tamo gdje to treba.

– Sada je na potezu premijer i mi očekujemo da će i on imati nešto reći po pitanju ovih naših zahtjeva – dodao je.Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...