Koronavirus – iskustva i simptomi onih koji su ga preboljeli

Koronavirus novi je soj virusa koji hara svijetom već više od godinu dana, a bolest koju izaziva nazvana je COVID-19. Kao što to obično biva kod događaja koji su od velike važnosti na svjetskoj razini, društvene mreže, web portali i internetske stranice su prepune različitih priča, suprotnih stajališta, mitova i istina, teorija o lijekovima, teorija o podrijetlu virusa…

Dok jedni tvrde da je briga nepotrebna, drugi naglašavaju važnost pridržavanja mjera i oprez. U vrijeme kad su anksioznost, nesigurnost i panika široko prisutni, važno je imati pred sobom činjenice koje daju realnu situaciju. Stoga donosimo pogled na COVID-19 temeljem svjedočanstva onih koji su s njime pobliže upoznati, odnosno osoba koje su ga preboljele.

Simptomi – zašto se razlikuju od osobe do osobe?

Najveću nejasnoću u čitavoj ovoj priči vjerojatno predstavlja širok raspon simptoma i različite priče ljudi koji su preboljeli COVID-19. Dok su jedni završili čitavu priču s tek blago povišenom temperaturom i bez ijednog kašlja, postoje pacijenti koji su tjedan dana bili prikovani uz krevet ili pak su zbog simptoma završili na bolničkom liječenju. Kako je to moguće?

Simptomi bolesti ovise o našem općenitom zdravstvenom stanju te soju virusa kojim smo zaraženi. Zajedničko svim COVID-19 pacijentima je gubitak osjeta mirisa i okusa, no dio pacijenata uz to ima samo blago povišenu temperaturu te eventualno osjećaj slabosti i suhi kašalj.

S druge strane, starije osobe, kronični bolesnici i općenito osobe slabog imuniteta će imati vrlo visoku temperaturu, otežano disanje te jaki i suhi kašalj. U krajnjim slučajevima potrebno je bolničko liječenje zbog po život opasnih nuspojava.

Post-COVID sindrom

Kod osoba koje su preboljele COVID-19 zabilježeni su i određeni simptomi nakon završetka akutne faze bolesti. Tako mogu proći i mjeseci dok se osjeti mirisa i okusa u potpunosti ne vrate, jednako kao i potpuna fizička snaga. Uz malaksalost i kroničan umor, tu su i oslabljeno pamćenje i koncentracija, a moguća je i pojava kožnih osipa te pojačano ispadanje kose.

Zaključak? COVID-19 je nova bolest koja oboljele pogađa na različite načine. I dok će je neki preboljeti s tek neznatnim simptomima, za druge postoji opasnost po život. Upravo zato važno je postupati i ponašati se odgovorno, kako bismo zaštitili one koji su najugroženiji.

Zato slobodno podijelite svoje iskustvo sa koronom.