Peći na pelete ili peći na drva? Istražili smo iskustva korisnika i znamo konačan odgovor

Režije, uz eventualni kredit za stan ili auto, spadaju u najveće mjesečne troškove. Naravno, visokim režijama često „kumuju“ upravo troškovi grijanja pa svako kućanstvo prije nabavke peći za grijanje dobro promisli na koji način bi bilo pametno grijati dom.

Iako vam možda odmah pada na pamet grijanje plinom kao najbolja moguća opcija, jer se upravo na taj način danas grije većina kućanstava u Hrvatskoj, odmah ćemo vam reći da je to ujedno i najskuplji način grijanja. Iako grijanje na plin ima mnogo prednosti naspram grijanja na loživo ulje, drva ili pelete, cijena nije ta koja  mu ide u korist. Računi za plin rastu iz godine u godinu i ljudi su počeli tražiti alternativno rješenje.

Koja vrsta grijanja je najjeftinija?

Grijanje na struju također nije opcija zbog skupoće pa će vaše traženje alternativnog načina grijanja na kraju vrlo vjerojatno završiti dvojbom: peć na drva ili peć na pelete?

Dok je grijanje na drva najstariji način grijanja na svijetu, pelete su relativna novost na tržištu, kod nas prisutne tek u posljednjih 15-ak godina.

O čemu je riječ? Peleti se proizvode od usitnjenog drveta ili piljevine, nakon čega se smjesa mehanički oblikuje u valjkaste oblike promjera 6 – 8 mm i duljine 10 – 30 mm. Ističu se po tome što imaju visoku energetsku vrijednost, budući da u sebi imaju vlažnost manju od 10%, a također ne štete okolišu. No, je li grijanje na pelete jeftino? Potražili smo mišljenja korisnika kako bismo s vama podijelili stvarna iskustva korisnika koji se griju na peći na pelete.

Grijanje na drva je jeftinije, ali peleti su praktičniji

Većina korisnika složila se oko toga da je grijanje na drva najjeftinije grijanje. Osim što su peći na drva jeftinije od peći na pelete, drvo je također relativno lako dostupno. No drva je potrebno cijepati, unositi u dom, ložiti vatru i na kraju redovito čistiti peć. Poprilično posla za 21. stoljeće, zar ne? Peći na drva imaju još jednu veliku manu, a ta je nemogućnost podešavanja temperature. Dodamo li još k tome sporost zagrijavanja prostorija na koju se žale korisnici peći na drva, ali i stalni nadzor otvorenog plamena, nekako smo se „ohladili“ od peći n drva. Gledavši prema isplativosti, odmah iza peći na drva cijenom su najpovoljnije peći na pelete. No jesu li peleti dovoljno atraktivni da bismo donijeli konačnu odluku i naše grijanje plinom zamijenili grijanjem sa peći na pelete?

Već smo spomenuli da peleti imaju veliku energetsku učinkovitost. To bi značilo da, iako su skuplji od drva, zapravo ih trebamo u manjim količinama da bismo postigli istu temperaturu. Grijanje na pelete tako jeste skuplje s obzirom da je početni ulog veći nego kod grijanja na drva (peć je skuplja), no kasnije su troškovi više-manje jednaki.

Ipak, peći an pelete gore čišće od drva i ugljena, jednostavnije su za održavanje od klasične peći za drva, a oscilacije temperature u zraku su također manje, jer većina peći na pelete danas ima ugrađenu automatizaciju kojom se temperatura zraka može regulirati okretajem kotača. Peleti se lako mogu nabaviti, dostupni su u svakoj malo bolje opremljenoj trgovini i ono što nas posebno veseli je puno jednostavniji i manje naporan proces „potpaljivanja vatre“.

Dakako, peći na pelete imaju također svoje mane. Ventilatori na nekim pećima su dosta glasni, a ta buka mogla bi vas s vremenom iritirati, a također biste kod kupovine peći na pelete trebali pripaziti na njenu snagu jer kupite li prejaku peć za manji stan, imat ćete velike oscilacije u temperaturi.

Peć na drva ili na pelete?

Konačan odgovor zapravo ovisi o tome čemu pridajete veću važnost. Ako vam je kod izbora najvažnija cijena ukupne potrošnje ili recimo volite osjetiti toplinu koju isijava peć na drva, onda je za vas bez premca peć na drva.

S druge strane, ako nemate vremena i volje cijepati drva, unositi u kućanstvo i svakodnevno ložiti vatru pa još redovito čistiti peć na drva, onda je peć na pelete idealan izbor za vas. Nećete imati briga sa skladištenjem veće količine drva, a na kraju krajeva, poraste li temperatura prostorije iznad granice očekivanog, toplinu uvijek možete smanjiti.

Slobodno napišite svoja iskustva. 🙂