Najbolji lijekovi za gljivice na noktima

Onihomikoza, odnosno gljivična infekcija noktiju, vrlo je česta pojava. Ako se ne tretira na vrijeme, može dovesti do komplikacija poput bolova koji otežavaju hodanje.
Izazivaju je gljivice iz skupine dermatofita, a prvi simptomi koji se javljaju su:


⦁ zadebljanje nokta
⦁ promjena boje nokta
⦁ mrvičasta površina nokta
⦁ neugodan miris


Primijetite li neki od ovih znakova, najbolje je odmah započeti s liječenjem, dok je gljivična infekcija još u ranoj fazi (nije obuhvatila više od 50% nokta).

Najbolji lijekovi za gljivice na noktima

Koji je najbolji lijek za gljivice na noktima, prema iskustvima oboljelih?
U ranoj fazi preporučuju se lokalni lijekovi (stavljaju se direktno na nokat), a dijelimo ih u dvije glavne skupine.

Farmaceutski preparati

Farmaceutski preparati djeluju lokalno, a nalazimo ih u obliku krema, kapi, lakova za nokte te raznih pasti. Dok jedni omekšavaju strukturu nokta (imaju visok postotak uree) kako bi lijek lakše prodro u nokat, drugi sadrže antimikotike (lijekove protiv gljivica). Važno ih je koristiti u kombinaciji.

Prirodni preparati

Od prirodnih preparata za liječenje gljivica na noktima, najbolja iskustva su s uljem čajevca, lavande, divljeg origana i naranče – svi imaju antifungalna svojstva. Mnogi imaju dobra iskustva i s korištenjem sode bikarbone te octa (alkoholnog i jabučnog).

Ako se ne krene s liječenjem na vrijeme i infekcija se proširi, potrebno je početi s oralnim lijekovima (koji se uzimaju na usta), a kod uznapredovalih slučajeva neizbježno je i uklanjanje nokta.