Najraniji simptomi trudnoće – iskustva žena

Prije nego što se na kućnom testu za trudnoću pojave crte koje označavaju pozitivan odgovor, mnoge žene već slute da su trudne. Pripisuju to najranijim simptomima trudnoće, koji se javljaju neposredno nakon samog začeća.
Naime, neke hormonalne promjene počinju odmah nakon oplodnje jajne stanice. Koji su to najraniji simptomi trudnoće, prema iskustvima trudnica?

Implantacijsko krvarenje i vaginalna sluz

Mnoge trudnice kao jedan od prvih znakova trudnoće ističu pojačanu vaginalnu sluz konzistencije bjelanjka. Ona se često javlja i u ružičastoj, odnosno smeđoj boji, što je znak implantacijskog krvarenja (izazvano implantacijom ploda u stjenku maternice).

Bol i grčevi

Rast ploda u maternici često izaziva grčeve, pa mnoge trudnice mogu ovo zamijeniti za skoru pojavu menstruacije, pogotovo zato što se javljaju i bolovi, odnosno osjetljivost, u grudima.

Osjetljivost na mirise i/ili okuse

Pojačano osjetilo mirisa i okusa potvrdile su mnoge žene. Ovo dovodi i do poznatih mučnina u trudnoći.

Umor i pospanost

Do kraja prvog tromjesečja, zbog povišenih razina hCG, progesterona i tjelesne temperature, umor i iscrpljenost su vrlo česta pojava.

Mokrenje i zatvor

Povećanjem maternice stvara se pritisak na mjehur, pa je mokrenje učestalije nego inače. S druge strane, hormoni trudnoće usporavaju metabolizam, pa može doći do zatvora.

Valja napomenuti kako ovi simptomi nisu prisutni kod svih trudnica – mogu čak varirati i u različitim trudnoćama iste žene. U konačnici će trudnoću potvrditi test na trudnoću te odlazak ginekologu.