Znate li što je povišeni CRP i kakva su vaša iskustva?

CRP je oznaka za C-reaktivni protein, a možemo je pronaći na svakom nalazu krvi. Vas naravno zanima čemu ta oznaka služi i koje su njezine normalne vrijednosti. Priče s povišenim CRP-om obično krenu ovako nekako: Prije dva dana vadila sam krv i na nalazima vidim da mi je povišen CRP. Što je to i kakva su vaša iskustva s povišenim CRP-om?

CRP je zapravo oznaka za protein koji se stvara u jetri, kao odgovor na postojanje upale u organizmu. Budući da mu je glavna uloga identificiranje upale, ovaj C-reaktivni protein još nazivamo i proteinom akutne faze upale.

Normalna CRP vrijednost u krvi je do 5 mg/l, no što ako je vaš CRP povišen?

Povišeni CRP može sugerirati ozbiljna oboljenja

Iako ne postoji razlika između referentnih vrijednosti za muškarce i žene (bez obzira na dob), važno je znati da u nekim situacijama normalna CRP vrijednost raste iznad 5 mg/l. Vrijednost CRP-a koja ide do 10 mg/l normalna je kod starijih osoba, kao i kod trudnica.

Odnosno, blago povišeni CRP najčešće sugerira tek blagu upalu za koju možda ni ne znate da je imate. No CPR vrijednost može porasti za nekoliko stotina puta i tada vrijednost CRP-a trebamo shvatiti kao uzbunu jer je naše zdravlje ugroženo.

Iako je povišena CRP vrijednost najčešće povezana s mnogim stanjima, poput pretilosti, pušenja i hipertenzije, ona često može biti pokazatelj i puno ozbiljnijih bolesti, poput autoimune bolesti, šećerne bolesti, infarkta miokarda te malignih oboljenja.

Priča o CRP-u tu ipak ne staje.

CRP mnogostruko više poraste u bakterijskoj nego u virusnoj infekciji

Vjerojatno ste već znali da povišeni CRP ukazuje na upalu u organizmu, ali vjerujemo da niste znali kako upravo pomoću njega možemo razlikovati bakterijsku i virusnu infekciju.

Tako kod bakterijskih infekcija vrijednost CRP-a najčešće bude izrazito visoka, dok je kod virusnih infekcija tek nešto iznad granice. Shodno tome, CRP je odličan kompas u tome treba li nekoj osobi antibiotik ili ne.

No praćenje CRP-a također može ukazati na djelovanje antibiotika, što je izuzetno važan podatak liječnicima prilikom terapije za vas.

Izmjerite CRP i saznajte rizik za oboljenje od kardiovaskularnih bolesti

Jedna znanstvena studija proučavala je ulogu vrijednosti CRP-a u patogenezi kardiovaskularnih bolesti kod žena. Rezultati su iznenadili! Naime, istraživači su došli do saznanja da se upravo mjerenjem C-reaktivnog proteina baziranog na razinama lipida može učinkovito identificirati rizik od kardiovaskularnih bolesti, posebno kod žena (izvor: New England Journal od Medicine).

Zato vam savjetujemo, ako se tjednima ili mjesecima osjećate umorno, iscrpljeno i bezvoljno ili vam recimo snažno lupa srce i lako se umarate, bilo bi pametno provjeriti razinu CRP-a.

No pametno je izmjeriti vrijednost CRP-a barem jednom svake godine, što vam ispadne kao tehnički pregled vozila, samo što ćete ovog puta uložiti u sebe. Ne brinite, postupak nije skup kao provjera ispravnosti automobila jer trenutnu vrijednost CRP-a možete saznati već jednim običnim vađenjem krvi koji košta oko 50 kuna.

Ipak, imajte u vidu da je porast CRP-a nespecifičan, što pak znači da se ga ne može protumačiti bez potpune povijesti bolesti, a i tada samo u usporedbi s prethodnim vrijednostima. Konačan sud o vlastitom zdravstvenom stanju ipak ne donosite sami, jer zato postoje školovani liječnici koji su tu da nam pomognu.

Imate što za dodati? Slobodno komentirajte.