Surströmming – Švedska smrdljiva haringa

Surströmming je tradicionalna švedska delikatesa koja se sastoji od fermentirane srdele iz Baltičkog mora. Poznat je po jakom mirisu koji se često opisuje kao snažan i dominantan. Proces fermentacije uključuje konzerviranje srdele u bačvama sa dovoljno soli da je spriječi da istrune, ali da joj omogući fermentaciju. Tokom tog procesa nastaju razni spojevi, uključujući butirnu kiselinu koja daje surströmmingu njegov karakterističan miris.

Obično se konzumira tako što se otvara limenka ili posuda u kojoj je srdele i služi se sa prilogom kao što su krompir, crni kruh, luk i razni umaci. Preporučuje se konzumiranje surströmminga na otvorenom ili uz dobru ventilaciju zbog njegovog intenzivnog mirisa.

Surströmming je vrlo specifičan i polarizirajući proizvod. Njegov miris i ukus često izaziva različite reakcije kod ljudi. Dok neki ljudi uživaju u njemu kao posebnom i tradicionalnom jelom, drugi mogu smatrati miris neprijatnim ili ga jednostavno ne vole.

Švedska haringa, poznata i kao “švedska inćuna” ili “švedski sardel“, je tradicionalno švedsko jelo koje se sastoji od marinirane slane haringe. Haringa je riba koja se obično nalazi u sjevernim morima, a Švedska je poznata po bogatoj tradiciji konzerviranja i konzumiranja ove ribe.

Da bi se napravila švedska haringa, svježe ulovljena haringa se najprije očisti, filetira i stavlja u marinadu. Marinada se obično sastoji od octa, šećera, soli, luka i začina poput karanfilića, bibera i lovorovog lista. Haringa se potom ostavlja da se marinira u ovoj smjesi nekoliko dana ili čak nedelja kako bi se postigao karakterističan ukus i tekstura.

Nakon mariniranja, švedska haringa se obično poslužuje na različite načine. Može se jesti kao hladna predjelo, često uz kriške crnog kruha ili krompira. Također se koristi u tradicionalnim švedskim jelima kao što su “surströmming” (fermentirana haringa) ili “sill” (razne vrste marinirane haringe). Švedska haringa se često poslužuje uz prilog od kiselog vrhnja, krompira, crvenog luka i kopra.

Važno je napomenuti da se švedska haringa može razlikovati u različitim regijama Švedske, a svaka regija ima svoje tradicionalne recepte i načine pripreme.

Vaša iskustva i mišljenje ...