Ekolozi smatraju da s pariške avenije treba što prije maknuti ogroman Louis Vuitton kovčegMasivan kofer usred Pariza na aveniji Champs-Élysées privlači pažnju svih prolaznika. Projekt je u maniri kompanije LVMH, da vlastite zgrade obilježi na ekstreman način. Ova je instalacija vidljiva doslovno i iz aviona, a postavljena je u studenom prošle godine.

Iako se na površini ovaj projekt može činiti kao još jedna demonstracija Louis Vuittonove dominacije u industriji luksuza, sve skupa krije mnogo složeniju pravnu i ekološku bitku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zagreb: “Razodjeni brzu modu”- prva održiva modna revija u Hrvatskoj


|
Video: Slavko Midzor/PIXSELL/24sata

Od postavljanja u studenom 2023., ovo impozantno djelo naišlo je na oštro protivljenje lokalnih ekologa. 

Zahtijevaju njegovo uklanjanje s obrazloženjem da bi, nakon pravne analize, ‘bio u suprotnosti s važećim propisima’.

Obračun između LVMH-a, Pariza i ekologa će svoj vrhunac doživjeti na Pariškom vijeću, gdje će se donijeti konačna odluka o sudbini projekta. 

Ovo je priča koja odražava složenu dilemu između očuvanja baštine, ekoloških pitanja i ekonomske stvarnosti. Sučeljavanje tog tipa nije prvo za ekologe, koji su već bili u borbi s kompanijom LVMH i to prethodne godine.

Naime, tada su ekolozi uspjeli ukloniti ogromnu statuu umjetnice Yayoi Kusama, koja je neko vrijeme ‘grlila’ njihovu zgradu. Smatralo se da skulptura nije u potpunosti u skladu s ovlaštenjima koja je prvobitno zatražio LVMH. Ovaj put, čini se da Louis Vuitton kovčeg krši tri članka zakona.

Srž spora ekologa je članak R 581.70 Zakona o zaštiti okoliša, odredba koja jasno kaže da nijedan reklamni natpis, postavljen na dulje od tri mjeseca, ne smije prelaziti površinu od 10,5 m². Ovo pravilo postaje ključni element njihovog argumenta, naglašavajući njihovo uvjerenje da ovo ograničenje ima za cilj spriječiti vizualnu zasićenost, zaštititi urbanu estetiku i održati skladnu vizualnu ravnotežu u gradskim prostorima, posebno na prestižnim avenijama poput Champs-Élysées, piše nss.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...