FAA: Pregledani avioni Boeing 737 MAX 9 opet prometuju

Američka Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) u ponedjeljak je priopćila da su dva američka avioprijevoznika pregledala i vratila u promet gotovo 94 posto zrakoplova Boeing 737 MAX 9 nakon izvanredne situacije u zraku prošlog mjeseca.

Nakon što je 5. siječnja u letu otpala ploča kabine na mlažnjaku Alaska Airlinesa, FAA je zaustavila letove, da bi 24. siječnja ukinula zabranu letenja zrakoplova MAX 9.

Inspekcija koju zahtijeva FAA uključuje detaljan pregled specifičnih vijaka, vodilica i spojnica te detaljne vizualne preglede vrata i desetaka povezanih komponenti. Nacionalni odbor za sigurnost u prometu istražuje jesu li nedostajali vijci na avionu u kojem je otpala ploča kabine.

Prizemljenje te linije zrakoplova rezultiralo je otkazivanjem tisuća letova u siječnju.

U Boeingovoj tvornici Renton 737 FAA “obavlja inspekciju od nosa do repa, od jednog vrha krila do drugog“, rekla je zamjenica pomoćnog upravitelja FAA za sigurnost zračnog prometa Jodi Baker.

Prošlog mjeseca FAA je zabranila Boeingu proširenje proizvodnje svog najprodavanijeg aviona 737 MAX, nakon “neprihvatljivih” problema s kvalitetom.

Izvršni direktor Boeinga Dave Calhoun rekao je prošli tjedan da Boeing “proizvodi 737 po stopi od 38 mjesečno“ dodavši da će i ostati „na toj stopi sve dok FAA i Boeing ne budu zadovoljni našom kvalitetom proizvodnog procesa.”

FAA nije procijenila koliko će ograničenje trajati.

 Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...