HZMO: Dostava dokaza o inozemnim mirovinama omogućena od sada i online

Na stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) objavljen je online obrazac za dostavu dokaza o visini inozemne mirovine, potrebnog za isplatu jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, koji se može očekivati u ožujku 2024. 

Online obrazac dostupan je od danas na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), a služi korisnicima mirovine s inozemnim elementom (među koje spadaju korisnici hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva, korisnicima samo inozemne mirovine te korisnicima hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu. 

Taj je dokaz potreban kako bi se korisnicima takvih mirovina, koje ne prelaze iznos od 840 eura,  moglo isplatiti jednokratno novčano primanje radi ublažavanja posljedica rasta troškova života u skladu s Vladinom odlukom iz prosinca 2023.  

Za isplatu novčane pomoći potrebno je dostaviti dokaz o iznosu mirovine za prosinac 2023., koji može biti potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa na kojem je vidljiv iznos mirovine. 

Rok za predaju dokaza je 29. veljače 2024., a isplata novčanog primanja može se očekivati u ožujku 2024. godine.

Iz HZMO-o ističu da se dokazi mogu predati i u njihovim područnim uredima, na za to posebnoj tiskanici koja se također može pronaći na njihovim internetskim stranicama.Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...