Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Zlato tatino, naći će te tata! Svijete moj mali! Napisao je to Miloš Ilić, čija je kći Danka Ilić (2) nestala u utorak s obiteljskog imanja u mjestu Bansko Polje, nedaleko od grada Bora na istoku Srbije. Bila je s majkom i bratom u dvorištu. Majka se okrenula da bi drugom djetetu dala vode. Kad se okrenula prema njoj, nje nije bilo. Bilo je to oko 13.45 sati. Tad ju je počela panično dozivati. Krenula ju je tražiti i trčati te je alarmirala obitelj i policiju. Od tada su se u potragu uključile stotine ljudi, volontera, policajaca, ekipe s potražnim psima, gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri i ekipe s termovizijskim kamerama. Akciju je otežavalo loše vrijeme i kiša. Noć na srijedu bila je hladna, sa samo šest stupnjeva.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

[TOP 3 VIJESTI DANA] Misterij nestanka djevojčice (2) u Srbiji: 'Mirna je i šutljiva, hoće prići svakome...'


01:28

[TOP 3 VIJESTI DANA] Misterij nestanka djevojčice (2) u Srbiji: ‘Mirna je i šutljiva, hoće prići svakome…’


|
Video: 24sata/Video

Naime, malena je visoka oko 85 centimetara. Ima smeđu kosu i smeđe oči. Na sebi je imala maslinastozelenu jaknu, ljubičaste hlače i crne tenisice. Njezinu ocu u jednom je trenutku pozlilo od stresa, pa je cijela obitelj cijelo vrijeme pod nadzorom hitne pomoći. Cijelu noć proveli su na ulici, u blatu, tražeći ikakav trag. Teren je, nažalost, teško pristupačan i pun grmlja i šumovit. Nedaleko od kuće nalaze se brijeg te potok uz koji su prolazile spasilačke ekipe.

– Supruga mog sina bila je s djecom na imanju svog oca. On je mene pozvao. Tako smo saznali. Sad se borimo kako možemo, što možemo. Danka je zlatno dijete, mirno, šutljivo, dobro dijete koje može prići svakome, neće odbiti, nije razmetljiva – rekao je njezin djed Milan Ilić za Blic.

Bila na ulici?

Tijekom srijede policija je saznala kako ju je navodno primijetio jedan od susjeda.

– U jednom trenutku, dok sam hodao ulicom, vidio sam dijete, djevojčicu. Kasnije sam skrenuo i nastavio dalje ulicom. Kad sam se vratio, nije ga bilo. Bila je prazna ulica. To je bilo negdje oko 13.45 sati – ispričao je susjed Dragan Dojčinović.

Istražitelji pretpostavljaju da je on posljednji vidio djevojčicu.

Policija nije isključila mogućnost niti da je malena oteta. Zato su prvi put aktivirali sustav “Pronađi me”, koji šalje poruke građanima o traženoj djevojčici.

Roditelji malene tijekom srijede su ispitani u policiji, što je za portal nova.rs potvrdio djed Milan.

– Još traje informativni razgovor. Ondje su sada došli i iz centra za socijalni rad i razgovaraju sa sinom i snahom. Čuli smo se prije toga, njemu nije oduzet telefon, a Ivanin jest. Nije istina da je bio na poligrafskom testiranju. Obavljen je razgovor s njim i snahom i to je čisto normalna procedura u istrazi, kako su mi rekli – pojašnjava Milan.

Sumnjivi auto

I on se boji mogućnosti da je malena oteta te da su je otmičari odveli u Bugarsku.

– Do bugarske granice može se stići novom cestom za 45 minuta, najviše sat vremena. Nije točno da je potrebno pet sati, kao što je netko rekao jutros na televiziji. Kladovo je već mnogo dalje, do tamo ima 150 kilometara, ali Bugarska je vrlo blizu – rekao je djed.

Portal Telegraf objavio je snimku sa sigurnosne kamere kuće iz susjedstva u kojem je nestala djevojčica. Na snimci se vidi automobil koji većom brzinom prolazi ulicom dvije minute nakon nestanka djevojčice. Kuća ispred koje je snimljen automobil nalazi se stotinjak metara od obiteljske kuće ispred koje je nestala Danka, a automobil se kretao iz pravca njezine kuće.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pomoć srpskim vlastima tijekom srijede je ponudio i hrvatski HGSS.

– Ako Srbija pristane, prema Boru je spremno odmah poći nekoliko timova HGSS-a s istoka Hrvatske. Među njima su kartograf, timovi s potražnim psima K9, kao i timovi s besposadnim sustavima – potvrdio je za 24sata izvršni pročelnik HGSS-a Marko Rakovac. Dodao je kako je najvažnija organizacija, da ekipe ne bi pretraživale ista mjesta i gubile vrijeme.

– Ono što se zna kod tako male djece je da kod njih gotovo ne postoje prave sposobnosti navigacije, a svijest o smjeru praktički ne postoji. Generalno pravilo je da besciljno lutaju. Ako i traže neku lokaciju, najčešće će tražiti mjesto koje su već posjetili s roditeljima ili drugim bliskim ljudima. Ono što privlači malu djecu su životinje i voda – pojašnjava Rakovac. Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...