Nova otkrića arheologa u vezi brodoloma kod Paklenih otoka: Tko su bila dva tajna putnika?

Prije tri stoljeća dogodio se brodolom koji je dokumentiran u povijesnim arhivima Hvara i Dubrovnika. Znaju se članovi posade i kapetan, pronađeni artefakti pravo su bogatstvo, no arheologe i dalje intrigira tajna nepoznatog putnika koji nije zaveden u brodskom manifestu, prenosi HRT. Sve se odvilo u podmorju Paklenih otoka kod Hvara. 

Na 40 metara dubine, podmorski arheolozi vade dragocjenosti. Zlatnici, srebrnjaci, posuđe od keramike, srebrne kopče…

– Ovo nam je vrlo bitno zbog toga što je jedini novovjekovni, uglavnom su antički s amforama koje imamo već brdo, tako da je ovo jedan lokalitet koji će obogatiti baštinu grada Hvara i biti dio arheološke zbirke – rekao je za HRT arheolog Eduard Visković.

Brod je prevozio sol iz talijanske luke u Apuliji Barlete.

Foto: HRT

– Zasad u tom dokumentu ne piše gdje je brod išao, ali u dokumentu ima nekoliko drugih podataka a to je da je na brodu bilo 14 ljudi, da je poginulo 14 ljudi, samo je jedan preživio, a najzanimljivije je da je na brodu bio jedan putnik i njegov sluga. Upravo je taj materijal koji smo pronašli, koji dokazuje viši društveni status tog putnika, posebno zanimljiv – pojasnio je Igor Mihajlović, voditelj istraživanja, Odjel za podvodnu arheologiji, Hrvatski restauratorski zavod.

Arheolozi su relativno brzo doznali sve pojedinosti o brodu, odakle je i što je prevozio, tko su mu kapetan i članovi posade – zahvaljujući tomu što je jedan član preživio. No, identitet dviju žrtava brodoloma obavijen je velom tajne.

– Što je natjeralo taj brod da uopće u tom 12. mjesecu putuje s teretom soli ili je možda bilo riječi o čovjeku koji je trebao putovati? Možda je taj putnik imao neku funkciju, možda je negdje išao i morao negdje hitno stići – pita se Mihajlović.

Foto: HRT

Istraživanje na mjestu brodoloma u podmorju Paklenih otoka nastavit će se, a arheolozi jedva čekaju kada će zaroniti u dubrovačke povijesne arhive kako bi otkrili identitet nepoznatoga bogatog putnika i njegova sluge što će, vjeruju, dati i odgovor na pitanje zašto je brod hitno prevozio sol u olujnoj noći malo prije Badnjaka, prenosi HRT. Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...