SAD čeka odgovor Hamasa na prijedlog o prekidu vatre

Miller je rekao da je potpuno uvjeren da se Izrael slaže s prekidom vatre. Pomoćnik premijera Benjamina Netanyahua potvrdio je u nedjelju da je Izrael okvirno prihvatio sporazum za okončanje rata u Gazi za koji se zalaže američki predsjednik Joe Biden, iako je rekao da je manjkav i da se na njemu treba puno raditi.

U intervjuu s britanskim Sunday Timesom, Ophir Falk, glavni Netanyahuov savjetnik za vanjsku politiku, rekao je da je Bidenov prijedlog “sporazum na koji smo pristali – nije dobar sporazum, no jako nam je stalo da se taoci puste, svi.”

“Puno je detalja na kojima se treba raditi”, rekao je, dodavši da se uvjeti Izraela, uključujući “puštanje taoca i uništenje Hamasa kao genocidne terorističke organizacije” nisu promijenili.

Biden je u petak iznio svoj plan koji je predao Netanyahuovoj vladi u svrhu okončanja rata.

Radi se o planu u tri faze – prekid vatre u trajanju od šest tjedana, potom pregovori o uvjetima trajnog prekida neprijateljstava te veliki plan obnove Gaze.

Prva faza plana zahtijeva i povratak dijela taoca koje drži Hamas, nakon čega će u drugoj fazi preostali taoci biti pušteni.

Palestinska militantna skupina Hamas u petak je objavila da pozitivno gleda na sadržaj prijedloga koji je američki predsjednik Joe Biden dao za trajni mir u Gazi.

Ministri vanjskih poslova Saudijske Arabije, Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Egipta rekli su u ponedjeljak da je važno “nositi se ozbiljno i pozitivno” s prijedlogom koji je iznio američki predsjednik Joe Biden, a koji bi trebao voditi do primirja u Gazi, izvijestila je Saudijska državna novinska agencija (SPA).

Ministri vanjskih poslova virtualno su se susreli da rasprave prijedlog uz posrednička nastojanja SAD-a, Katra i Egipta, kako bi se ostvario dogovor o razmjeni izraelsko-palestinskih zatvorenika koji bi vodio prema trajnom primirju i ulasku dostatne pomoći u Gazu, rekla je SPA.

Čelnici Grupe sedam (G7) velikih demokratskih zemalja “u potpunosti podupiru i stajat će iza sveobuhvatnog” sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca za rat u Gazi koji je zacrtao američki predsjednik Joe Biden i pozivaju Hamas da ga prihvati, stoji u priopćenju te skupine od ponedjeljka.

“Pozivamo Hamas da prihvati ovaj dogovor,  koji je Izrael spreman prihvatiti, i pozivamo zemlje koje imaju utjecaj na Hamas da pomognu osigurati da to i učini”, stoji u izjavi G7.

Bijela kuća je objavila da je američki predsjednik Joe Biden pozvao u ponedjeljak katarskog emira da “iskoristi sve odgovarajuće mjere” kako bi osigurao Hamasovo prihvaćanje primirja i sporazuma o taocima koji je sada na stolu.

Biden i šeik Tamim Bin Hamad Al-Thani “potvrdili su da sveobuhvatni sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca koji je sada na stolu nudi konkretan put za okončanje krize u Gazi”, priopćila je Bijela kuća. Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.Source link

Jedna misao o “SAD čeka odgovor Hamasa na prijedlog o prekidu vatre

Vaša iskustva i mišljenje ...