Od četiri najčešće poze spavanja samo jedna pruža pravi odmor


Postoje pozicije spavanja koje su bolje ili lošije za zdravlje. Po nekim studijama određene poze bi trebalo izbjegavati. Donosimo četiri poze u kojima ljudi najčešće spavaju i kako one utječu na zdravlje:

POGLEDAJTE VIDEO:00:59

Video: 24sata/pixsell

1. U položaju fetusa

– Ta poza može našem živčanom sustavu signalizirati da smo u bijegu ili nekoj borbi te da nije sigurno zaspati. Umjesto toga preporučujem spavanje u otvorenom položaju jer pomaže otvoriti područje pluća što omogućava ljudima da duboko udahnu – savjetuje Elina Winnel, stručnjakinja za spavanje iz Australije.

Dodala je da bi bilo dobro izbjegavati spavanje u fetus položaju, prenosi Daily Mail.

2. Spavanje na boku

– Spavanje na jednoj strani tijela je najbolji položaj u kojemu možete zaspati. Preporučuje se upotreba jastuka pod glavom i uz tijelo. Iz neurološke perspektive i perspektive mišića te dišnih puteva, to je najbolje za tijelo – smatra dr. Ron Ehrlich, a prenosi Daily Mail.

Dodaje da je za probavu bolje spavanje na lijevoj strani, obzirom na to gdje jednjak ulazi u želudac.

Foto: Dreamstime

3. Spavanje na trubu

– Spavati na trbuhu je najgori izbor. Tako se stavlja pritisak na mišiće glave, vrata i čeljusti, naprezanje čeljusti, a također može ograničiti donji dio leđa i zdjelicu. Zamislite cijeđenje mokrog ručnika, to je ono što se događa s vašim mišićima i zglobovima dok spavate na trbuhu – kaže dr. Ehrlich.

S njim se slaže Shelby Harris, stručnjak za spavanje i profesor na Medicinskom fakultetu Albert Einstein. Kaže kako spavanje na trbuhu stvara nepotreban pritisak na cijelo tijelo.

– Vjerojatno ćete se probuditi s utrnulosti i trncima, a to može povećati mogućnost bolova u mišićima i zglobovima – dodaje.

4. Spavanje na leđima

Prema mnogim stručnjacima, upravo je spavanje na leđima najbolji izbor za dobro zdravlje i kvalitetan san. 

– Dobro je spavati na leđima sa glavom, vratom i gornjim dijelom leđa u malo podignutoj poziciji.  To pruža odmor za ramena i leđa, a također, pomaže kod refluksa, kada se želučana kiselina vraća u jednjak – kazao je dr. Mark T. Brown.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...