
Sastojci:
- 2 šalice riže
- 2 velike mrkve, narezane na kolutove
- 1 crvena paprika, narezana na kockice
- 1 zelena paprika, narezana na kockice
- 1 glavica luka, sitno nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 rajčice, narezana na kockice
- 1 šalica graška (svježeg ili smrznutog)
- 2 šalice povrtnog temeljca ili vode
- 2 žlice paradajz pirea
- 1 žličica crvene paprike u prahu
- Sol, papar i druge začine po ukusu
- Maslinovo ulje
Upute:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- U većoj posudi zagrijte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak te pržite dok luk ne postane staklast.
- Dodajte narezane paprike i mrkvu te dinstajte sve zajedno nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
- Dodajte rižu te nastavite miješati dok se riža ne prekrije uljem i povrćem.
- Zatim dodajte narezane paradajze, paradajz pire, crvenu papriku u prahu, sol, papar i ostale začine po ukusu. Promiješajte sve sastojke.
- Ulijte povrtni temeljac ili vodu te dodajte grašak. Promiješajte sve sastojke i pustite da prokuha.
- Prebacite smjesu u vatrostalnu posudu ili dublji pleh. Pokrijte posudu aluminijumskom folijom.
- Stavite đuveč u zagrijanu pećnicu i pecite oko 30-40 minuta ili dok riža ne upije tekućinu i povrće ne omekša.
- Nakon pečenja, maknite foliju i ostavite đuveč da odstoji nekoliko minuta prije posluživanja.
Đuveč je spreman za posluživanje kao samostalno jelo ili kao prilog uz meso, ribu ili druge obroke. Uživajte u ovoj ukusnoj i šarenoj poslastici!