NAJBOLJI RECEPT ZA ĐUVEČ

Sastojci:

  • 2 šalice riže
  • 2 velike mrkve, narezane na kolutove
  • 1 crvena paprika, narezana na kockice
  • 1 zelena paprika, narezana na kockice
  • 1 glavica luka, sitno nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2 rajčice, narezana na kockice
  • 1 šalica graška (svježeg ili smrznutog)
  • 2 šalice povrtnog temeljca ili vode
  • 2 žlice paradajz pirea
  • 1 žličica crvene paprike u prahu
  • Sol, papar i druge začine po ukusu
  • Maslinovo ulje

Upute:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. U većoj posudi zagrijte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak te pržite dok luk ne postane staklast.
  3. Dodajte narezane paprike i mrkvu te dinstajte sve zajedno nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
  4. Dodajte rižu te nastavite miješati dok se riža ne prekrije uljem i povrćem.
  5. Zatim dodajte narezane paradajze, paradajz pire, crvenu papriku u prahu, sol, papar i ostale začine po ukusu. Promiješajte sve sastojke.
  6. Ulijte povrtni temeljac ili vodu te dodajte grašak. Promiješajte sve sastojke i pustite da prokuha.
  7. Prebacite smjesu u vatrostalnu posudu ili dublji pleh. Pokrijte posudu aluminijumskom folijom.
  8. Stavite đuveč u zagrijanu pećnicu i pecite oko 30-40 minuta ili dok riža ne upije tekućinu i povrće ne omekša.
  9. Nakon pečenja, maknite foliju i ostavite đuveč da odstoji nekoliko minuta prije posluživanja.

Đuveč je spreman za posluživanje kao samostalno jelo ili kao prilog uz meso, ribu ili druge obroke. Uživajte u ovoj ukusnoj i šarenoj poslastici!

Vaša iskustva i mišljenje ...