Kakva su vaša iskustva s Revolut karticom?

Ako ste u posljednjih nekoliko godina putovali izvan Hrvatske, naročito u sjevernoeuropske ili recimo istočnoazijske zemlje, mogli ste primijetiti jedan zanimljiv trend – svi plaćaju mobitelima. I sasvim je logično i vjerojatno da ste se u tom trenutku upitali, zašto je naše bankarstvo toliko zaostalo i vi barem jednom mjesečno gubite svoje vrijeme čekajući da se prozove vaš broj kako biste teti na šalteru rekli što trebate. A bome, vjerujemo da vam već doista ide na živce i to koliko vas banke deru naplatom svojih automatiziranih mjesečnih usluga.

Zaostalost naših banaka ne vidite samo vi, vide ju i bake pa su se neke konačno trgnule i pokušavaju se modernizirati. U posljednje vrijeme banke su nam tako predstavile aplikaciju za brzo, sigurno i besplatno slanje i primanje love na račun KEKS Pay, kao i aplikaciju George, pomoću koje možete iz svoje fotelje otvoriti novi bankovni račun, platiti račune ili dogovoriti nove bankarske usluge online. Ne možemo poreći da ove aplikacije nisu napredne, no priznajemo vam, otkad smo upoznali čari Revolut kartice, sve ove domaće aplikacije koje banke nazivaju „inovativne“ nama zvuče kao dinosauri.

Što je Revolut i zašto je toliko cool?

Revolut je pre-paid debitna kartica koja ima svoj IBAN račun. Kako je riječ o debitnoj, a ne kreditnoj kartici, sredstva se s računa skidaju odmah, što jednostavno znači da ne možete plaćati „na rate“. I to je vjerojatno jedina mana ove kartice. Revolut karticom možete plaćati u bilo kojoj trgovini ili podizati gotovinu na bankomatu, bez obzira na to nalazili se vi u Hrvatskoj ili u inozemstvu.

Zašto su iskustva s Revolut karticom toliko dobra?  Prije svega Revolut kartica nema, ali zaista NEMA nikakvih troškova održavanja (članarine). Upravljanje karticom također je vrlo jednostavno, uz pomoć mobilne aplikacije. Ako ste mislili da je Revolut kartica zakon, tek kada otvorite njihovu aplikaciju shvatit ćete koliko je bankarstvo napredovalo. Revolut aplikacija savršena je za pregled svih troškova i uplata na račun. Naime, otišli vi po namirnice, na bengu, uplatili zdravstveno osiguranje ili nešto četvrto, ova aplikacija će to prepoznati i taj trošak odmah grupirati. Tako ćete stalno imati pregled svojih troškova i ubrzo shvatiti što vam „jede“ najviše mjesečnog budžeta. Naravno, to će vam pomoći da napokon dobijete onaj osjećaj kako imate svu potrošnju pod kontrolom. No Revolut kartica može vam pomoći i ako želite steći novu navuku štednje. Jednostavno u aplikaciji u samo nekoliko klika podesite postavke prema kojima će se svaka vaša transakcija zaokruži na puni iznos. Razliku između stvarnog iznosa računa i zaokruženog iznosa Revolut će jednostavno staviti u vašu imaginarnu kasicu prasicu.

Treća super stvar koju smo odmah otkrili uz Revolut karticu je mogućnost konverzije valute bez provizije! Opet, sjetite se samo koliko vas banke oderu kada mijenjate eure u kune i obrnuto. Do oko 42000 kuna mjesečno na Revolutu i to možete činiti bez provizije, a za veće iznose naknade za konverziju su zaista vrlo niske.

Kako izraditi Revolut karticu?

Da biste izradili Revolut karticu, najprije je potrebno preuzeti njihovu aplikaciju, u koju se trebate registrirati. Kako se radi ipak o uslugama vezanima za novce, potrebno je dokazati svoj identitet. Zato će vas Revolut tražiti da pofotkate osobnu s obje strane, a zatim i da napravite selfie. Provjera vašeg identiteta obično traje samo nekoliko minuta.

Važno je spomenuti da to nije jedina provjera identiteta. Nakon što ste se poslikali, da biste karticu mogli koristiti, još trebate uplatiti na račun 90 kuna. Zapravo će tek ta uplata aktivirati vašu karticu i odmah je možete početi koristiti za plaćanja kroz aplikaciju (da, i tih 90 kuna).

Ako ste zatražili i fizičku karticu, ona će na vašu adresu stići za nekih 10-ak dana i bit će odmah spremna za korištenje. Tu fizičku karticu možete povezati s Google Playom, PayPalom te pametnim telefonima i satovima. Još jedna super stvar, zar ne?

Zvuči super, no je li Revolut zaista siguran?

Kada je Revolut kartica postala dostupna u Hrvatskoj, prvo što su se naši korisnici pitali bilo je – Je li Revolut kartica sigurna za korištenje? Već smo spomenuli da kao novi korisnik Revolut računa najprije trebate dati fotografiju svoje osobne iskaznice. Iskreno, nas to nikad nije posebno zabrinjavalo, budući da u bilo kojoj banci prilikom otvaranja računa ili korištenja bilo kakve druge usluge vi trebate dati svoju osobnu na uvid, zar ne?

Da bismo i sebi potvrdili sigurnost korištenja Revoluta, raspitali smo se kod stvarnih korisnika Revolut kartice. Pročitali smo i masu iskustava s Revolut karticom koja su korisnici podijelili na forumima i zaista ovoj kartici nismo našli neku manu. Korisnici najnormalnije putuju svijetom i dižu gotovinu na bankomatima bez naknade (do nekih 1700 kuna mjesečno). Nakon toga za podizanje gotovine platit ćete 2% provizije. To je i dalje u usporedbi s drugim bankama daleko jeftinije.

Osim toga, nakon svake transakcije Revolut karticom, na vaš mobitel stiže poruka s pitanjem, jeste li zaista vi napravili transakciju. Čak ako nekim čudom niste, vi to odmah možete javiti i tako spriječiti bilo kakvu krađu novca. Nakon transakcije za karticu koju sada koristite, takve poruke ne dobivate. Da je zaista riječ o najmodernijem bankarstvu koje možete zamisliti, uvjerit će vas još jedna zanimljiva informacija koju smo ostavili za kraj. Rado s vama dijelimo vijest da je od nedavno dostupna i Revolut Junior kartica namijenjena djeci od 7 do 17 godina. Kartica je vezana za Revolut račun jednog roditelja. Roditelj na taj način može pratiti potrošnju djeteta, ali i dijete ima mogućnost upoznati se s korištenjem kartica i učiti upravljati novcem.

Slobodno podijelite svoja mišljenja i iskustva sa Revolut-om u komentaru.