Glavni tajnik UN-a Guterres: Blokirana humanitarna pomoć za Gazu moralna je sramota

Dugačka kolona blokiranih kamiona s humanitarnom pomoći s egipatske strane granice s Pojasom Gaze, gdje ljudi gladuju, moralna je sramota, rekao u subotu tijekom posjeta graničnom prijelazu Rafahu glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. Vrijeme je da se Izrael “čvrsto obveže” na nesmetan pristup humanitarne pomoći Pojasu Gaze, rekao je Guterres, istodobno pozvavši na trenutačan humanitarni prekid vatre i na oslobađanje izraelskih talaca koji se drže u Gazi.

UN će nastaviti suradnju s Egiptom na “usmjeravanju” protoka pomoći u Gazu, kazao je na graničnom prijelazu Rafah, ulaznoj točki za humanitarnu pomoć.

“Odavde s ovog prijelaza možemo vidjeti bezdušnost koja slama srce. Dugačka kolona blokiranih kamiona s humanitarnom pomoći s jedne strane, a s druge duga sjena gladi. To je više nego tragično. To je moralna sramota”, kazao je Guterres.

Guterresov posjet uslijedio je u trenutku kad se Izrael suočava s globalnim pritiskom koji bi ga trebao privoljeti da dopusti prolazak veće količine humanitarne pomoći u Gazu, opustošenu i razorenu petomjesečnim ratom između Izraela i Hamasa.

Izrael, koji je obećao da će uništiti Hamas i strahuje da će palestinska militantna skupina preusmjeriti pomoć, drži zatvorenima sve kopnene prijelaze u enklavu osim jednog.

Krajem prosinca otvorio je samo prijelaz Kerem Shalom blizu Rafaha i negira optužbe Egipta i UN-ovih humanitarnih agencija o tomu da odgađa dostavu humanitarne pomoći te tvrdi da UN ne uspijeva distribuirati pomoć u Pojas Gaze.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz je, u objavi na društvenim mrežama kritizirao Guterresa jer je okrivio Izrael, “a da pritom ni na koji način nije osudio teroriste Hamasa ni ISIS-a koji pljačkaju humanitarnu pomoć”.

Nema jamstva sigurnosti za stanovnike Rafaha

Guterres je kasnije u izjavi novinarima rekao da ponovno poziva međunarodnu zajednicu na angažman protiv izraelskih kopnenih operacija u gradu Rafahu u Pojasu Gaze, gdje se sklonila većina od 2,3 milijuna stanovnika Gaze. Doveo je u pitanje i izraelske planove o premještaju civila prije početka akcije.

“Krajnje je upitno postoji li bilo kakav uspješan program koji bi zajamčio sigurnost stanovništvu Rafaha kad takva sigurnost ne postoji na čitavom teritoriju Gaze”, rekao je.

U Gazi se u subotu vode žestoke borbe oko glavne bolnice enklave. Izrael je ondje, kako je ta zemlja objavila, ubio više od 170 naoružanih napadača u sklopu opsežne akcije za koju palestinsko ministarstvo zdravstva kaže da je odnijela i živote petero pacijenata.

S obzirom na to da su nade u primirje u Pojasu Gaze za vrijeme muslimanskoga svetog mjeseca ramazana izblijedjele, a humanitarna situacija postala još gora, Sjedinjene Države i ostale zemlje nastoje iskoristiti zračne puteve i brodove za dostavu pomoći.

No humanitarni radnici kažu da u Gazu ulazi samo petina potrebne količine zaliha i kako je jedini način da se potrebe zadovolje što hitnije ubrzati slanje humanitarnih isporuka cestama.

Prije nego što se zaustavio na granici, gdje se susreo s humanitarnim radnicima UN-a, Guterres je sletio u Al Arish na Sinaju u Egiptu, mjestu na kojemu se isporučuje i skladišti velik dio međunarodne pomoći za Gazu.

Regionalni guverner Mohamed Šuša je u razgovoru s Guterresom rekao da na sjevernom Sinaju na isporuku pomoći Gazi čeka oko 7000 kamiona. Kazao je da prepreku predstavljaju inspekcijske procedure koje traži Izrael i zbog kojih je obustavljen dotok pomoći.

UN: Glad je neizbježna, a mogla bi se proširiti i na druga područja 

Ovaj je tjedan UN upozorio da je u sjevernoj Gazi glad neizbježna, a mogla bi se proširiti i na druga područja ne dogovori li se uskoro prekid vatre.

“Vrijeme je da se Izrael čvrsto obveže na to da će omogućiti potpun i nesmetan pristup humanitarnoj robi širom Gaze”, rekao je Guterres.

Po podacima lokalnih vlasti u izraelskoj vojnoj kampanji u Gazi dosad je ubijeno više od 32.000 ljudi, među njima puno žena i djece.

Izrael je napao Pojas Gaze kao odgovor na Hamasov nenadani napad u kojemu je smrtno stradalo oko 1200 ljudi, a više od 250 ih je odvedeno za taoce.

Glavni tajnik UN-a posjećuje Egipat i Jordan u sklopu godišnjeg “putovanja solidarnosti” u muslimanske zemlje za vrijeme ramazana.Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...