Suverenist dobio 0 glasova na izborima: 'Čudno mi je, znam da sam ispravno zaokružio sebe'

Imam osnovanu sumnju da se nešto dogodilo, podnijet ću kazneno prijavu, rekao je za 24sata Marko Milanović Litre, izborni kandidat na zajedničkoj listi Mosta i njegovih Suverenista, nakon što je ustanovio da je dobio 0 preferencijalnih glasova na svom biračkom mjestu. No, pogledamo li rezultate u šestoj izbornoj jedinici, u kojoj se Liter natjecao, vidimo kako je dobio 1,84 posto glasova, odnosno njih 414.

– Kada su objavljeni detaljni podaci po biračkim mjestima išao sam vidjeti glasove za svoju ulicu i vidim nula glasova, to mi je bilo čudno, rekao okej možda sam ja nešto krivo napravio. Maknuo sam ulicu i stavio biračko mjesto i opet nula glasova, ja rekao okej nešto sam očito krivo napravio. Nakon toga sam skinuo cijelu tablicu sa svim izbornim jedinicama i išao sam gledati i stvarno piše nula glasova nakon 100 posto obrađenih rezultata. Išao sam gledati još nekoliko puta jer sam mislio da je nekakva greška, no ispalo je na kraju da sam dobio nula glasova – prepričava nam Liter. 

Dodaje kako je sa svojom suprugom i nekoliko poznanika koji su glasali za njega na biračkom mjestu. Poznanici su mu čak poslali i dokaz, odnosno fotografiju listića na kojem je vidljivo da su glasali upravo za njega. 

– U principu nije mi bilo jasno, okej kad ti neko kaže glasat ću za tebe, i što bude na biračkom mjestu to je drugi par rukava, ali sto posto, sa sigurnošću, mogu reći da sam ja ispravno zaokružio sebe i listu na kojoj sam bio i stavio u ispravnu kutiju. Znači negdje se dogodila ili namjerna ili ljudska greška. Ne mogu garantirati niti za suprugu da će glasati za mene, ali znam što sam ja napravio – kaže nam. 

 

Dodaje kako misli da ima pravo znati gdje je njegov glas završio.

– Mislim da je tu pitanje izbornog procesa, nisam samo ja tu jedna osoba, ako se to meni dogodilo, moguće da se i drugima dogodilo. To znači da sami proces, način prebrojavanja glasova i čitav proces nakon završetka glasova se dovodi u pitanje ne samo ovdje nego i u ostalim biračkim mjestima – govori Liter.

– Hajdemo stavit pod teoriju da su prebrojali taj glas listi na kojoj sam bio, to je moguće ali u tom slučaju je pitanje zašto mi profesionalno glasamo kad se ti glasovi ne broj ispravno. Očito je da postoji problem u procesu izbornog sustava u Hrvatskoj. Želim znati gdje je moj listić završio – dodao je. 

Zbog svega se obratio i Državnom izbornom povjerenstvu iz kojeg su mu dostavili rješenje kako se odbacuje njegov prigovor. U obrazloženju navode kako je rok za pravovremeno podnošenje prigovora zbog nepravilnosti istekao 21. travnja u ponoć, a Liter je svoj prigovor podnio 26. travnja, dakle izvan propisanog roka. 

Nakon dobivenog rješenja, kojeg potpisuj predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, Radovan Dobronić, Liter nam je otkrio kako će se obratiti i Ustavnom sudu. 

– Fokusirat ću se u žalbi na proces prebrojavanja glasova i postupak izbora u cijelosti. Svi su u čudu i ljudima nije jasno što se dogodilo, to je problem. To nije problem mog jednog glasa, problem je procesa i gdje se ti glasovi nalaze te kome su pripali – zaključio je. Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...